szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő magyar kormány a jelek szerint előnyben részesíti a gyengébb forintárfolyamot − írta internetes oldalán a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása (WSJE).

A cikk utalt arra, hogy Orbán Viktor, a leendő új miniszterelnök a gazdasági talpra állást nevezte fő céljának. A gyengébb forint ösztönözheti a magyar gazdasági növekedést, amely nagyrészt exportorientált − jegyezte meg a The Wall Street Journal Europe. A lap szerint tovább gyengítheti a forintot, ha tartóssá válik az Orbán és Simor András jegybankelnök közötti konfliktus. A lap beszámolt Orbán Simort bíráló nyilatkozatairól, és úgy vélekedett: az új kormánypárt politikusainak az MNB elnökének lemondását sürgető felszólításai "megkérdőjelezhetik, hogy a következő kormány tiszteletben tartja-e a központi bank függetlenségét".

Ha beolvasztják a pénzügyi szervezetek felügyeleti hatóságát a központi bankba, akkor az jogi eszközt adhat Orbán kezébe Simor eltávolításához − írta a WSJE. Ám ha a konfliktus eszkalálódik, akkor a magyarországi befektetések kockázatosabbá válhatnak, a forint tovább gyengülhet, és a befektetők magasabb kockázati prémiumra tarthatnak igényt. Ez oda vezethet, hogy az MNB nem folytathatja tovább lazító politikáját.

"Ha Orbán gyengébb forintot akar, akkor bizonyosan találhat ennek elérésére a központi bank elnökének eltávolításánál könnyebb módot is" − fejeződik be a WSJE írása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kezd magához térni a forint

Szerdán délután már korrigálták a hét eleje óta elszenvedett veszteségeik egy kis hányadát a térségbeli devizák: az eurót szerdán a 272,40 forintos napi csúcsról délután négy órakor 269,57 forinton jegyezték, míg a kedd délutáni árfolyam 267,35 forint volt.

MTI Gazdaság

Kissé korrigálta veszteségeit a forint

Korrigálta kissé korábbi veszteségeit a forint a görög-hatás csillapodásával párhuzamosan: csütörtök délután négy órakor 267,73 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 269,57 forint után.

MTI Gazdaság

Tovább erősödött a forint: 265 körül az euró

Az előző napokhoz képest pénteken tovább erősödött a forint: reggel 7 óra után egy euró 265,84 forintot ért a bankközi devizapiacon. A csütörtök esti 265,62-es euróárfolyamhoz képest ugyanakkor minimálisan gyengült a forint.

hvg.hu Gazdaság

A forint lefelé bucskázik, a BUX mélyrepülésben

A mélyülő görög válság, a portugálok leminősítése és a hazai politikai megnyilatkozások betettek a forintnak. Két nap alatt éppen egy tízessel drágult az euró, a dollárról meg jobb nem is beszélni.

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

A Covid–19 megmutatta, mekkora is az orvoshiány mifelénk

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"