szerző:
MTI

Gyengülő vásárlóerő és a jövővel szembeni aggodalmak – az athéni belváros egyik üzletét vezető Marigo szerint ez lesz a görögökre kényszerített megszorító intézkedések eredménye. Azonban kollégáihoz hasonlóan ő is fatalista, s beletörődik a forgalmat csökkentő intézkedésekbe – írja az MTI athéni tudósításában.

A görög kereskedők szervezete felhívta tagjait, hogy csatlakozzanak a szerdai általános sztrájkhoz, amellyel a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznának.

Az athéni kereskedők egyesülete azonban elhatárolta magát ettől a felhívástól, és az üzletek nagy része nyitva tart majd. Marigo sem akarja lehúzni a redőnyt, és nem zárja be az egyik athéni bevásárlóutcában lévő cipőboltját.

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy elveszítsek egy munkanapot” – teszi hozzá a fiatal nő mosolyogva. „Az embereknek már így sincs pénzük vásárolni, a megszorító intézkedések pedig tovább csökkentik majd a vásárlóerőt. Sokan félnek, s így nem ez a legjobb pillanat a költekezésre" – folytatja Marigo.

A fogyasztás, amely Görögország növekedésének fő motorja volt a válság előtt, megtorpant. A vasárnap bejelentett újabb megszorító csomag pedig ezen nem fog segíteni: megszorítások lesznek a béreknél és a nyugdíjaknál, emellett tovább nő majd az áfa, ami az utóbbi 3 hónap alatt már így is 19-ről 23 százalékra emelkedett.

„Növelhetik az áfát ameddig akarják, ha az ember nem tud eladni semmit, akkor nem lesz miből szanálni az államkasszát” – mondja Georgiosz Mihail. A férfi negyven éve butiktulajdonos, boltjában a forgalom 50 százalékkal csökkent az utóbbi egy évben.

A kormány szerint a recesszió 2011-ig is eltarthat, s a következő évben csökkenni fognak az árak. A görögök viszont, akik megszokták az árcédulák sűrű cserélgetését, szkeptikusan reagálnak az árakkal kapcsolatos visszafogottság ígéretére.

A háztartások fogyasztása az euró bevezetése és a 2004-es olimpiai játékok után ugrott meg a hirtelen gazdasági növekedés hatására. S a válság ellenére a csőd szélén álló Görögország kávéházainak és éttermeinek teraszai zsúfoltak maradtak.

„Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy jól élnek, de mindent hitelből fizetnek: a házat, az autót, a gyerekek iskoláztatását” – hangsúlyozza Jens Bastian, egy európai ügyekkel foglalkozó görög alapítvány közgazdásza. „A görögöknek most kell majd megtanulniuk, hogyan kell takarékoskodni és kevesebb pénzből élni.”

Georgiosz Mihail belátja, hogy az intézkedések elkerülhetetlenek. Ám kétli hatékonyságukat egy olyan országban, ahol az adókerülés nemzeti sport. „Senki sem akar addig fizetni, amíg nem biztos abban, hogy a pénze nem a kivételezettek zsebébe kerül majd” – figyelmeztet. A vezetők korruptsága a kereskedők másik kedvenc vesszőparipája.

„Növelik az adókat és csökkentik a béreket... mire jó ez?” – kérdezi Izidorosz Zografosz az athéni turistanegyedben, a Plakában álló kis boltjában, ahol bőrszandálokat árul. „Görögország igazi problémája az, hogy vezetőink már húsz éve hazudnak nekünk.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

"Félek a görögöktől, még ha fedezetet hoznak is"

Az euróövezet és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) három évre 110 milliárd euró kölcsönt szavazott meg Görögországnak. Görögország ebből legalább másfél évig törlesztheti lejáró adósságait anélkül, hogy ki kellene mennie a piacra refinanszírozásért. A piacok mégis fanyalognak, sőt, tulajdonképp terjed a pánik.

MTI Gazdaság

A görög válság újra gyengítette a forintot

A súlyosbodó euróövezeti bizalmi válság miatt jelentős árfolyamveszteségeket szenvedtek el a térségbeli devizák: kedden délután négy órakor 273,46 forinton jegyezték az eurót a hétfő este fél hatkor tartott 269,88 forint után.

MTI Gazdaság

Görög válság: a német bankok is beszállnak

A német bankok is részt vesznek Görögország megsegítésében. Erről állapodott meg kedden Berlinben Wolfgang Schauble pénzügyminiszter több németországi magánbank, köztük a Deutsche Bank vezetőivel. Közben magas rangú pénzügyminisztériumi források azt hangsúlyozták, hogy a Görögországnak előirányzott 110 milliárd eurónál a következő három évben többre lesz szükség.

MTI Világ

A görög sztrájk és az izlandi hamu miatt akadozik a légiközlekedés

A görögországi légiirányítók sztrájkja miatt a Malév egyik athéni járata kimarad, a skót és az északír légtér vulkáni hamufelhő miatt elrendelt zárlata miatt pedig az oda irányuló járatok sem közlekednek - mondta szerdán reggel Szilágyi Károly, a Budapest Airport (BA) szóvivője.

Halálos vége is lehet a találkozásnak a pókkal, amelyik lila tojásokat rak

Halálos vége is lehet a találkozásnak a pókkal, amelyik lila tojásokat rak

A Telekom nagyon beletrollkodott a békés családi idillbe

A Telekom nagyon beletrollkodott a békés családi idillbe

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Új értékelés: Brezsnyev nem tehetett semmit, amikor Kádár János a sarkára állt

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

Ez lesz a következő iPhone nagy dobása?

1,7 milliárdot kasszírozott a Ferencváros

1,7 milliárdot kasszírozott a Ferencváros

Hosszabbított edzőjével a Liverpool

Hosszabbított edzőjével a Liverpool