szerző:
hvg.hu

Még mindig folyik a vita, hogy mi okozhatta a Dow Jones ipari indexének tegnapi beszakadását a New York-i tőzsdén. Az egyik lehetséges verzió szerint az elektronikus kereskedés pillanatnyi technikai zavara lehet a bűnös, de még az emberi mulasztást sem lehet kizárni.

Értékpapír kerskedők a New York-i tőzsde parkettjén. Saját eszközeik átléptek felettük
©

A New York-i tőzsde szóvivője mindenesetre továbbra is cáfolja azt az amerikai sajtóértesülést, hogy egy elütési hiba vezetett a Dow Jones index látványos zuhanásához csütörtökön – jelentette a Független Hírügynökség.

Emlékeztetőül a CBNC tudósítása szerint a New York-i idő szerint 14.40 és 15.00 óra közötti mindössze 20 percben a részvények az átlagos értékük 60 százalékát veszítették el. Az általános pánikra jellemző, hogy a NYSE mindössze 139 papírnál regisztrált emelkedést, miközben 3 029 esett. A Dow Jones Industrial index 998,50 pontot veszített az értékéből, de végül 348-ot veszítve 3 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A fő tőzsdeindexek azonban ezen a kereskedési napon mind 4 százaléknál jobban estek.

A hírek szerint a bajt az okozta, hogy a Citigroup egyik kereskedője a Procter & Gamble részvényeinek eladásakor 16 millió helyett véletlenül milliárd dollárt ütött be. A Citigroup közleménye szerint azonban, bár a pénzügyi ágazatban mindenki azon igyekszik, hogy megtalálják a hibás tranzakció forrását, de eddig semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy a Citinek ehhez bármilyen köze lenne. A Procter & Gamble szóvivője, Jennifer Chelune is csak széttárta a karját, s szűken mért információkat közölt az újságírókkal. Eszerint tudják, hogy az elektronikus kereskedelemben támadt a zavar, s most a Nasdaq és más nagy elektronikus kereskedelmi rendszerek segítségét igénybe véve igyekeznek bepillantást nyerni. De most nem tudják mi okozta a gondot.

A Dow Jones szóvivője, Eric Ryan kizárta, hogy technikai okok vezettek a hirtelen zuhanáshoz. Sokan azonban úgy vélik, nem a szokásos mederben mentek a dolgok: "Nem tudom, mi történhetett. Az, hogy ilyen gyorsan, ekkorát zuhant, majd ilyen gyorsan vissza is emelkedett, valamilyen hibára utal" - mondta a T. Rowe Price egyik kereskedője. Az illetékes amerikai hivatalok, köztük a tőzsdefelügyelet is vizsgálja, hogy történt-e szokatlan üzletkötés, és kedden meghallgatást tartanak az ügyben – közölte a Független Hírügynökség.

Az AP-nek nyilatkozó pénzpiaci szakemberek is csak találgatnak. Charlie Smith, a a Fort Pitt Capital Group vezető befektetője például úgy vélte: „Azt hiszem, hogy a gépek átvették a hatalmat. Ebben a kereskedésben ugyanis túl sok emberi beavatkozás. Tudjuk, hogy az automatizált kereskedés túlléphet rajtunk, s azt hiszem ennek voltunk a tanúi tegnap.” Peter Boockvar a Miller Tabak befektetési stratégája ehhez annyit tett hozzá, hogy a piac most fogta fel, hogy a görög gazdaság depressziós szakaszon fog átmenni a következő években, mivel pedig Európa a fő kereskedelmi partnerünk, ez megrendítette a globális növekedésbe vetett hitet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Szépítettek kezdeti veszteségeiken az európai tőzsdék

A BNP Paribas és a Commerzbank minden elemzői előrejelzésre rácáfolóan kedvező első negyedéves eredménye akkora lendületet adott a pénzügyi szektor papírjainak, hogy megfordították a napok óta veszteséget veszteségre halmozó tőzsdeindexek irányát.

hvg.hu Gazdaság

Ezt hozta az idei első negyedév: szárnyalt az OTP, robbant az ukrán tőzsde

Az idei év első negyedévében is a bika volt az úr a világ tőzsdéin, a fejlett piacok egyszámjegyű, a BUX 14 százalékos, a „világbajnok” ukrán tőzsdeindex pedig több mint 60 százalékos nyereséget ért el. A közép-európai régiót különösen kedvelték a befektetők, az OTP a térség húzópapírjaként 25 százalékkal drágult, miközben megjelentek a 8000 forint fölötti elemzői célárak.

MTI Gazdaság

Tőzsdék: mérséklődik a veszteség a nyugat-európai börzéken

Mérséklődött a vezető európai tőzsdemutatók kezdeti vesztesége a kereskedés kezdete után háromnegyed órával. A kezdeti zuhanást pénteken a Wall Street előző napi lejtmenete okozta, amit részben az euróövezet adósságválságával kapcsolatos aggodalmak felerősödése váltott ki.

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet

Kacifántos a motoros kötelező biztosítás, akár horrorára is lehet