szerző:
MTI

Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint a görög adósságválság euróövezeti krízist idézhet elő, ha az európai vezetők nem lesznek képesek sokkal bátrabban fellépni annál, mint ahogy eddig tették. Görögország esetleges kilépése az euróövezetből lökéshullámokat fog kelteni Európában - írja a szakértő a New York Timesban.

A jó hír az, hogy Görögország nem a következő Lehman Brothers, nem elég nagy és nincs annyi kötődése, hogy válsága a globális pénzügyi piacok befagyásához vezessen. A rossz hír viszont az, hogy Görögország problémái sokkal súlyosabbak annál, mint amit Európa elismer, és ezek a problémák részben a kontinens más országaiban is fennállnak - írta a szakember a The New York Times pénteki számában.

Krugman túl optimista forgatókönyvnek tartja azt, amelyik szerint a görög tragédia azzal végződik, hogy az ország fizetésképtelenné válik. "Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a fizetésképtelenné válással együtt vagy azt követően az ország távozni fog az euróövezetből" - írta. Értékelése szerint a görög válság megjósolható volt. Ma már világos, hogy a problémát az okozza: Európa nem rendelkezik a sikeres valutaövezet néhány fontos jellemzőjével. Mindenekfelett nincsen központi kormánya.

Krugman szerint Görögország több tekintetben Kaliforniához hasonlítható. Mindkettő súlyos pénzügyi gondokkal küszködik, és felelőtlen költségvetési politikát folytattak. Szerinte az amerikai szövetségi állam nehézségei mégsem számítanak annyira, még lakói számára sem, mert az ott elköltött pénzek jelentős része Washingtonból érkezik. A kaliforniai államkincstár kiapadhat, de az idősek megkapják betegbiztosítási kifizetéseiket a szövetségi Medicare programban, a szövetségi társadalombiztosítási juttatások is folyamatosak, és a hadiipari vállalatok központi megrendelései is működnek. Az amerikai gazdasági felépülésből tehát Kalifornia is részesedik. Görögországban viszont a költségvetési megszigorítások erősen vissza fogják vetni az amúgy is nyomott gazdaságot.

A neves közgazdász szerint Görögországon csak egy gazdasági fellendülés segíthetne, amely munkahelyeket teremtene, és növelné a jövedelmeket. Ha Görögországnak saját valutája lenne, azt leértékelve, exportjának versenyképességét fokozva előkészíthetne egy ilyen fellendülést. A görögök számára politikailag csak az az út járható, amely eddig elképzelhetetlen volt: kilépnek az euróövezetből. Ha viszont erre sor került, ez lökéshullámokat fog kelteni Európában, esetleg más országokban is válságot idézve elő - írja Krugman.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Soros: új rendszer kell

A jelenlegi gazdasági válság nemcsak a pénzügyi rendszer összeomlását hozta, hanem kiderült, hogy hibás az önkorrigáló piac uralkodó paradigmája - mondta Soros György csütörtök este a PEN nemzetközi írószövetség New York-i rendezvényén.

MTI Világ

"Nem hiszem, hogy ez csupán pénzügyi pánik"

A Nobel-díjas Paul Krugman baloldalról támadja Obama gazdaságmentő programját; a The New York Times hasábjain publikáló neves közgazdász Obama legkeményebb liberális kritikusává vált.

Szegő Iván Miklós Világ

Nobel-díjas professzor: lengyel módra bukhat el Amerika

"Mindig tudtuk, hogy Amerika uralma a világ legnagyobb nemzeteként egyszer véget ér. Ám a legtöbben úgy képzeltük a bukást, hogy amikor eljön, az nagyszerű és tragikus lesz" - írja a Nobel-díjas Paul Krugman a New York Timesban. A lapban állandó rovattal rendelkező közgazdász professzor azonban nem ilyen véget jósol Amerikának: szerinte inkább a lengyel végzet, egy "halálos komédia" fenyegeti országát, mintsem a Római Birodalom bukásához hasonló tragédia.

hvg.hu Gazdaság

"Amerika semmit sem ért el, és semmit sem tanult"

Paul Krugman, a 2008-ban Nobel-díjjal, pontosabban emlékdíjjal kitüntetett amerikai közgazdász rendkívül kritikusan ír az USA elmúlt tíz évéről a The New York Timesban (NYT). Szerinte ez idő alatt Amerika semmit sem ért el, és semmit sem tanult.

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Nyilvánosságra hozták a Mueller-bizottság Trumpot tisztázó jelentését

Nyilvánosságra hozták a Mueller-bizottság Trumpot tisztázó jelentését

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Palkovicsék nem örülnek, hogy bekeményített az MTA

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Kordonok között engedné csak a Budapest Pride-ot a rendőrség

Kordonok között engedné csak a Budapest Pride-ot a rendőrség