szerző:
MTI

A független hitelközvetítők szeptember utolsó napjáig tevékenykedhetnek, azt követően csak akkor, ha megszerezték a pénzügyi felügyelet engedélyét, a PSZÁF már előkészíti az engedélyhez szükséges képzést – közölte Binder István, a Pénzügyi Szervezetek állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

A tavaly decemberben módosított hitelintézeti törvénybe bekerültek a közvetítőkre vonatkozó új szabályok is. A pénzügyi szolgáltatások közvetítését az egy pénzügyi intézményhez kötődő függő közvetítők, valamint független közvetítők végezhetik. Ez utóbbi körbe tartoznak a többes ügynökök és az alkuszok. A független közvetítők szeptember 30. után már csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélye alapján tevékenykedhetnek.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítő üzletágát is működtető HC Központ Kft. (OCHC) ügyvezető igazgatója 30-40 ezerre becsülte az MTI kérdésére a hitelközvetítők számát. A hiteltanácsadással foglalkozó személyek szükséges képzéséről szóló pénzügyminiszteri rendelet április 29-én jelent meg, amely szerint 2011. január 1-ig kell megfelelniük a képzési követelményeknek. A közvetítő cégeknek 2010. szeptember 30-ig kell megszerezniük a működésükhöz szükséges engedélyt a PSZÁF-tól. Az ügyvezető igazgató szerint azonban a szigorú feltételek miatt kevesen fogják kérvényezni az engedélyt.

Binder István is azt javasolja a közvetítőknek, hogy augusztus végéig adják be az engedélyhez szükséges dokumentációt. A PSZÁF a képzés előkészítésével foglalkozik jelenleg, hiszen a pénzügyminiszteri rendelet előtt nem tudtak nekilátni - tette hozzá a szóvivő.

A független közvetítőkre szakmai követelményeket, és káreseményenként 5 millió, de évente - együttesen - 50 millió forint összegű felelősségbiztosítást ír elő a törvény. Az alkuszoknál szigorúbb a felelősségbiztosítási követelmény: káreseményenként 10 millió, míg évente legalább 100 millió forintra kell szólnia.

Márciustól jelentek meg a részletszabályokat tartalmazó rendeletek. Így a kormány a független közvetítői felelősségbiztosításról előírta, hogy a biztosító kizárhatja a vállalt kockázatok közül a szándékos károkozást, illetve azt is, hogy az önrész a 10 százalékot nem haladhatja meg. A teljes hiteldíj mutató (THM) számításáról és közzétételéről szóló kormányrendelet pedig előírja, hogy a hitelközvetítőnek fizetendő díjat is figyelembe kell venni a THM számításakor.

A biztosítás sem jár előbbre, mint a képzés. A Magyar Biztosítók Szövetsége azt az információt adta, hogy két biztosító készül az új kockázat vállalására. Horváth Andrea, az Allianz Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint jelenleg folyik a döntés előkészítése, a közvetítői felelősségbiztosításról még nem született végleges döntés.

A Generali Providencia biztosítónál elmondták, hogy folyik a termékfejlesztés, szeptemberben tudnak többet mondani. Az alkuszoknak és a független többes közvetítőknek viszont az augusztus végi engedélykérelemhez csatolniuk kell a biztosítás megkötését igazoló dokumentumot is. Kérdés, hogy az engedélykérelemhez hogyan fogják csatolni a megkötött felelősségbiztosítást az ügynökök, ha rövidesen nem lesz ilyen termék a piacon.

A hitelintézeti törvény a díjazásról annyit mond, hogy a független közvetítő a pénzügyi szolgáltatás közvetítéséért közvetítői díjat kizárólag a megbízótól fogadhat el. Külön kormányrendelet szól a közvetítők díjazásáról. Ez kimondja, hogy az alkusz és az ügyfél közti szerződésnek tartalmaznia kell az alkuszt megillető szerzési jutalék mértékét és a megfizetés feltételeit. A jutalékot – független vagy függő közvetítő esetén – meg kell osztani szerzési és fenntartási jutalékra, jelzáloghitelnél a fenntartási rész legalább 20, míg autóhitelnél 70 százalék.

Legutóbb – április végén – pedig a pénzügyminiszter tette közzé a pénzügyi közvetítők hatósági vizsga-követelményeit. Az ilyen képzést folytató, majd a vizsgáztatást végző szervezetekről a PSZÁF vezet jegyzéket.

Vizsgát az a középfokú végzettségű személy tehet, aki a hatósági képzést elvégezte. A vizsga egyebek mellett a pénzügyi piacok ismeretéből, általános jogi ismeretekből és a lakossági megtakarítási, és befektetési termékek jellemzőinek ismeretéből áll. Ez erőpróba elé állítja majd az érintetteket, hiszen a tapasztalatok szerint kevés közvetítő rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a többiek számára ez az év áll rendelkezésre a szükséges bizonyítványok megszerzéséhez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Megtévesztő levelek a PSZÁF nevében

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nevében, a szervezet hamisított fejléces papírján és borítékjában leveleket postáztak ki az elmúlt napokban.

MTI Gazdaság

Irányított autós hitelekkel vezetik félre a vásárlókat

Egyes autókereskedő vállalkozók „irányított” hiteleket vezettek be a piacon, vagyis a listaárnál jóval olcsóbban kínálnak egyes modelleket, de csak annak adják el, aki egy konkrét hitelszerződést köt a vásárláshoz – értesült a Világgazdaság.

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Távozik a Vodafone Magyarország elnöke

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Háromezer, hazai gyártású, elektromos buszt ígér a kormány

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán