szerző:
MTI

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyi vezetői közleményben üdvözölték hétfőn az Európai Unió által az euróövezet stabilitása védelmében elfogadott mentőcsomagot. Hasonlóan örömét fejezte ki az IMF is.

Elismerve, hogy szükség van a rendkívüli intézkedésre, a G7 pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei támogatják, hogy az Európai Unió fenntartható útra kívánja terelni a költségvetést, és úgy döntött, elfogadja a Nemzetközi Valutaalap segítségét - áll a kanadai pénzügyminisztérium honlapján közzétett közleményben.

Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán támogatja az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezet stabilitása védelmét célzó döntéseit, és hangsúlyozza a swap devizaügyletek  felújítására vállalkozó (az amerikai jegybank szerepét betöltő) Fed, az EKB, a Bank of England és a Svájci Nemzeti Bank közötti együttműködés fontosságát.

A japán jegybank (BoJ) hétfőn jelentette be, hogy csatlakozik az öt központi bank kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy az európai országok könnyebben jussanak dollárhoz.

Az Európai Unió hétfő hajnalban jelentette be, hogy 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak a közös fizetőeszköz, az euró védelmében, és ehhez jöhet még a Nemzetközi Valutaalap 250 milliárd eurós hitelkerete.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hétfőn üdvözölte az eurózóna eladósodott országainak védelmére elfogadott európai uniós pénzügyi mentőcsomagot.

„A nemzetközi közösség érdekében az IMF is hozzájárul a jelenlegi kivívások elleni harchoz" – szögezte le közleményében a nemzetközi pénzintézet vezetője. „Várakozásaink szerint a mi pénzügyi segítségünk nagyjából arányos lesz a legutóbbi európai intézkedésekkel” – tette hozzá.

Az IMF igazgatótanácsa vasárnap jóváhagyta a Görögországnak három év alatt nyújtandó 30 milliárd eurós készenléti hitelkeretet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Görög adósságot vennének német bankok

A német kormány pénzügyi garanciavállalásával vennének görög államadósságot a legnagyobb német bankok - írta szombaton a Financial Times a Görögországnak nyújtandó, "szerkezetében már körvonalazódó" esetleges euróövezeti mentőcsomag terveiről.

hvg.hu Gazdaság

Csak 2011-től kell törlesztenünk a mentőövként dobott hiteleket

A nemzetközi hitelcsomag lehívott, 12,8 milliárd eurós részletéből az Európai Bizottság által biztosított összeg törlesztését 2011-ben, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) származót azonban csak 2012-től kell megkezdenie Magyarországnak - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményéből.

MTI Gazdaság

Rehn: nincs szükség Spanyolország megsegítésére

Nincs szükség arra, hogy az euróövezet Spanyolország megsegítésére is pénzügyi mechanizmust dolgozzon ki, miként azt Görögország megtámogatása érdekében tette – közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos.

MTI Gazdaság

Az eurózóna mentőövet dob Görögországnak

Az eurózóna tagjai elvi megállapodásra jutottak arról, hogy megsegítik Görögországot, amelynek jelentősre duzzadt államháztartási hiánya, és igen magas az államadóssága. A támogatás formája még nem dőlt el, de valószínűleg "bilaterális" alapon történik majd – közölte a német koalíciós kormány név nélkül idézett egyik vezető illetékese.

Sodrófával ütlegelte testszerte

Sodrófával ütlegelte testszerte

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere

Reggel óta akadozik a CIB Bank rendszere

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Srí Lanka: Harminckilenc külföldi van a halottak között

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Gyönyörű dalt énekel a Trónok harcához Florence

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező

Meghalt Egyed László grafikus, filmrendező