szerző:
MTI

A román üzleti szféra üdvözölte a bukaresti kormány megszorító intézkedéseit, amelyek értelmében 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek, valamint 15 százalékkal a nyugdíjak és a munkanélküli segély.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint az üzletemberek üdvözölték a Traian Basescu román államfő által meghirdetett jövedelem-csökkentéseket tekintettel arra, hogy az alternatívát az áfa emelése jelentette volna.

Dan Sucu üzletember, a Mobexpert vállalat tulajdonosa szerint a kormány végre eldöntötte, hogy kiigazítja az elmúlt évek elhibázott politikáját a közszférában. Crinu Andanut, az Allianz Tiriac Pensii Private magánnyugdíj-biztosító igazgatója szerint az áfamelés drámai módon sújtotta volna a gazdaságot.

A kiskereskedelemben tevékenykedők az eladások csökkenésére számítanak a közalkalmazottak és a nyugdíjasok jövedelmének zsugorodása miatt, de egyetértenek azzal, hogy az áfaemelés Románia valamennyi lakosát sújtotta volna a várható inflációnövekedés miatt. Így viszont csak a lakosság egy részét érinti kellemetlenül az intézkedés – olvasható a Ziarul Financiarban.

A Szabadság című kolozsvári napilap cikkírója szerint a mostani megszorító intézkedések "az elmúlt évek hazug kormányzati politikájának a következménye". A lap szerint a hazugságot a Ion Iliescu volt román államfő által irányított rendszer kezdte el a kilencvenes évek elején, amikor a szocialista ipar összeomlása után utcára került hatalmas tömeg "eltüntetése" érdekében a korengedményes nyugdíjazást bátorították, és ezzel évtizedekre felborították a dolgozók és a nyugdíjasok közötti mennyiségi arányokat. Az elmúlt tíz évben valamennyi parlamenti párt – önös hatalmi céloktól vezéreltetve – azt a hazug illúziót táplálta a választópolgárokban, hogy a nyugdíjakat gyors ütemben lehet növelni – írta a lap.

A Romania libera szerint Románia az elmúlt években több külföldi beruházást is elszalasztott amiatt, hogy a szomszédos országok fejlettebb infrastruktúrát tudtak kínálni a beruházók számára. A napilap emlékeztet arra, hogy például a Mercedes 2008-ban Magyarországot választotta Románia helyett azért, mert a magyarországi infrastruktúra sokkal fejlettebb. Ezt a problémát a lap összeköti a mostani megszorító intézkedésekkel, amennyiben szerinte az idejében megkezdett infrastruktúra-fejlesztéssel meg lehetett volna előzni a helyzet súlyosbodását.
A lap szerint a kormánynak más bűnei is voltak, például elmulasztotta tavaly a beígért kiadáscsökkentés végrehajtását a közszférában, így a tervezett elbocsátások is elmaradtak. A román kormánynak az uniós támogatásokat sem sikerült lehívnia kellő mértékben – fűzi hozzá.

Az Adevarul szerint sem reformnak, sem válságellenes intézkedésnek nem nevezhetőek a mostani megszorítások, azok pusztán kétségbeesett intézkedések, amelyek csak arra jók, hogy lélegzethez jusson az állam, „mielőtt ismét alámerül”.

A cikk írója kételyeit fejezi ki, hogy a jövedelem-csökkentésekkel megtakarított pénzt beruházásokra fordítja majd a román kormány, amely eddig is pazarlóan bánt a közpénzzel. A szerző szerint a román válság túlságosan mély ahhoz, hogy kezelni lehessen egy puszta „kétségbeesett kiáltással”, ami a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására hangzott el. A szerző szerint Románia nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi, intézményi és politikai válságban is szenved – olvasható az Adevarulban.

A Saptamana Financiara című gazdasági napilapnak szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy szerintük Románia nem kerülheti el az adóemelést sem. A román vezetők ugyanis bejelentették, hogy a jövedelmek csökkentése következtében nem lesz szükséges az adóemelés. A lap által megszólaltatott szakemberek szerint azonban az adókat előbb-utóbb úgyis növelnie a kormánynak, hiszen a mostani megtakarítások nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy Romániát kivezessék a gazdasági válságból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Romániában az áfa 25, az egységes adókulcs 20 százalékra nőhet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol a román kormányra, hogy az áfát 25, az egységes adókulcsot pedig 20 százalékra növelje – véli tudni a román média, amely szerint a nemzetközi pénzintézet már nem bízik abban, hogy más módszerekkel lehet ösztönözni a költségvetési bevételeket.

hvg.hu Gazdaság

Románia ötéves lejáratú eurókötvényt bocsát ki

Románia ötéves lejáratú, euróban jegyzett államkötvényt bocsát ki a héten - közölték szerdán a szervezők. A kibocsátás roadshowja csütörtökön ér véget, és várhatóan akkor árazzák majd a kötvényt. A piacok várakozásai szerint árazása „a 200 bázispont körüli tartományában” lesz az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A szervezők a Deutsche Bank, az EFG Eurobank és a HSBC.

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Hogyan válasszak designert?

Hogyan válasszak designert?

„Mi lenne, ha a te lányod alá fotóztak volna be?” – Nagy Blanka nyílt levelet írt Pilhál Tamásnak

„Mi lenne, ha a te lányod alá fotóztak volna be?” – Nagy Blanka nyílt levelet írt Pilhál Tamásnak

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Felnyitottak egy 13 500 éves sírt Kínában, elég érdekes dolgot találtak benne

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Négyórás sztrájk kezdődött az ország Metro áruházaiban

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető

Medián: Dobrev Klára a legismertebb és legnépszerűbb listavezető