szerző:
MTI

Spanyolországot és Portugáliát fenyegeti leginkább a veszély, hogy a görög pénzügyi válság továbbterjed, a két ország ezért államháztartási konszolidációs intézkedésekre vállalt kötelezettséget.

További államháztartási konszolidációs intézkedésekre vállalt kötelezettséget Spanyolország és Portugália az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek hétfő hajnalban befejeződött brüsszeli rendkívüli találkozóján, amelynek célja egyebek között a görög pénzügyi válság tovaterjedésének megelőzése volt az euróövezet más országaira. A szóban forgó két országot emlegették a legtöbbször olyanként, amelyeket fenyeget az átterjedés veszélye. 

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse a találkozót lezáró sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európai Unió, valamint az euróövezet egészének pénzügyi stabilitásáról volt szó, és a válság elleni sikeres fellépésnek a most kidolgozott mentőmechanizmus mellett fontos eleme az államháztartás megerősítése is az egyes tagországokban. 

"Teljes volt az egyetértés abban, hogy fel kell gyorsítani a konszolidációt a tagországokban, különösen azokban az országokban, amelyeket az elmúlt hetekben spekulatív jellegű támadások értek" - fogalmazott a biztos. Fontos feltétele volt az államháztartási deficit leszorítása a legnagyobb EU-befizető Németországnak is, amely a görög válság kezelését célzó tárgyalások kezdete óta ragaszkodott ehhez a kikötéshez. 

Fernando Teixeira dos Santos portugál pénzügyminiszter az ülés után kijelentette: korai még arról beszélni, hogy országa igénybe veszi-e a most létrehozott új mechanizmust, vagy sem. Spanyol kollégája, az ülésen elnöklő Elena Salgado Mendez megerősítette, hogy Madrid hamarosan pótlólagos lépéseket tesz a deficit mérséklésére. Hozzátette, hogy a konkrét intézkedéseket José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök jelenti majd be a hét folyamán.

Megerősítette azonban, hogy előzetes számításaik szerint idén a GDP-hez viszonyítva további 0,5, jövőre pedig a korábbinál tervezetthez képest egy százalékkal nagyobb mértékben szorítható le a hiány. A két ország képviselője a következő, május 18-i pénzügyminiszteri találkozón részletesen ismerteti új vállalásait - derül ki a találkozó zárónyilatkozatából. 

Portugália és Spanyolország mellett Írországot és Olaszországot is érték spekulatív jellegű támadások a pénzügyi piacokon. A most létrehozott - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepvállalásától függően akár 750 milliárd euróra rúgó - pénzügyi eszköz révén, szükség esetén a rászoruló országok középtávú támogatáshoz juthatnak az átlagosnál nem nehezebb piaci feltételek mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Fitch leminősítette Portugáliát

Leminősítette szerdán az euróövezeti tag Portugália egyénként magasan elsőrendű hosszú futamú adósbesorolását a Fitch Ratings, a portugál költségvetés és a gazdaság gyengeségeire hivatkozva.

MTI Világ

Lassan beletörődnek a sorsukba a görögök

A görög kormány az EU-IMF-segítség feltételeinek enyhülésében reménykedik, miközben a görög közvélemény lassan kezdi tudomásul venni, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat.

MTI Gazdaság

Rehn: nincs szükség Spanyolország megsegítésére

Nincs szükség arra, hogy az euróövezet Spanyolország megsegítésére is pénzügyi mechanizmust dolgozzon ki, miként azt Görögország megtámogatása érdekében tette – közölte szerdán Brüsszelben Olli Rehn pénzügyi EU-biztos.

MTI Világ

Összehozta a "görög veszély" a portugál kormányt és ellenzékét

Egyesült erővel készül megelőzni a görög helyzethez hasonló válság kialakulását a portugál kormány és az ellenzék: a szocialista kormány a jobbközép szociáldemokratákkal (PSD) együttműködve igyekszik válaszolni a spekulatív támadásokra, amelyek portugál adósságot veszik célba.

hvg.hu Világ

Nagyot bukott Merkel a görögök miatt

Megfosztották berlini felsőházi többségétől Angela Merkel kormánykoalícióját vasárnap az észak-rajna-vesztfáliai szavazók, akiknek többek között nem tetszett az, hogy a válsággal küszködő Németország eurómilliárdokkal segíti ki Görögországot.

MTI Gazdaság

Leminősítette Portugáliát az S&P

Agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal leminősítette az euróövezeti tag Portugália adósbesorolását kedden a Standard & Poor's, a közfinanszírozás szerkezeti gyengeségeire és a gyorsan emelkedő államadósságra hivatkozva.

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Ezen a drónvideón tisztán látszik, mi maradt a Notre-Dame-ból a tűz után

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Chris Cornell rajongói petíciót indítottak, hogy az énekesről nevezzék el a fekete lyukat

Chris Cornell rajongói petíciót indítottak, hogy az énekesről nevezzék el a fekete lyukat

Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

1300 normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame új gerendázatához

Orbán Viktor is üzent a franciáknak a Notre-Dame tragédiája után

Orbán Viktor is üzent a franciáknak a Notre-Dame tragédiája után