szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával; a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról.

Matolcsy György utóbbi kapcsán elmondta, a két szervezet várja az új gazdaságpolitikát, és ha az hitelesen mutatja be a valódi helyzetet és ahhoz igazítottan tesz lépéseket, akkor az eredmény pozitív lesz. A szakember úgy véli, a korábbi 4,5-6,5 százalékos sáv szűkebb lesz, öt és hat százalék közötti sávon belül állapodhatnak majd meg.

A leendő tárcavezető beszélt a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkájáról is. Az interjúban elmondta, a jegybanki célok közötti arányok 2008 októberétől borultak fel, egyedül az infláció elleni küzdelmet tartották szem előtt, és el is vesztették a csatát. "Az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és úgy tűnik, ezekből nem tanult" - fogalmazott, hozzátéve, hogy megjegyzése a nemzeti bank vezetési struktúrájára vonatkozott, mint mondta, a monetáris politikát nem egyedül Simor András irányítja. Matolcsy úgy gondolja, hogy a monetáris tanács tagjainak az elmúlt másfél évben történtek miatt le kellene mondaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a PSZÁF munkájával elégedett-e, Matolcsy György úgy válaszolt, "elégedetlen vagyok minden, az állami hatókörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával. Persze rossz kormányzati politikát nehéz jó pénzügyi szabályozással kiszolgálni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Matolcsy: lesz idén adócsökkentés, jövőre jön a családi adózás

Már az idén is lesz adócsökkentés, majd 2011. január 1-jén életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer - mondta a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György, a lap által a gazdasági miniszteri poszt várományosának nevezett szakember, aki szerint "bűnös felelősség" terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszabadulását.

MTI Itthon

Matolcsy: idén 4,5-6,5 százalékos hiány

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter hétfőn, az új kormány minisztereit bemutató sajtótájékoztatót követően.

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Lefutottnak látszik, hogy Brisbane-é lesz a 2032-es olimpia

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba

Több tucat házban tett kárt az Angliában felrobbantott egytonnás német bomba