szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank legújabb, a hitelezéssel kapcsolatos felmérése szerint a bankok hitelkínálata továbbra is visszafogott, miközben a lakosság és a vállalatok hitelkereslete erősödik − mondta Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője

A jegybank felmérése alapján a kereskedelmi bankok egyre több, korábban felvett hitelt strukturálnak át, azaz valamilyen könnyítést tesznek lehetővé a nehéz helyzetbe jutott ügyfelek számára, hogy helyreállítsák a fizetőképességüket. A jegybanki összegzés szerint 2010 első negyedévének végén az átstrukturálások a hitelportfólió mintegy 3,5 százalékát tették ki a vállalati kölcsönök esetében, a háztartások által felvett jelzáloghiteleknél ez az arány meghaladta az 5 százalékot.

Tabák Péter elmondta: a lakáscélú jelzáloghiteleknél a hitel-fedezeti arány mérséklésével a bankok kismértékben szigorították a korábbi feltételeket, egyúttal az idei első negyedévben széles körben észlelték, hogy a lakosság körében nőtt a forintalapú jelzáloghitelek iránt az igény.
 
Az igazgató kifejtette: a bankok válaszai alapján az átstrukturálásokat követően ismételten későn, vagy nem fizető adósok (a 30 napon túli fizetési késedelembe esők) aránya a nagyvállalatok esetében alig 3,5 százalék, míg a kis- és középvállalkozásokat tekintve 9 százalékot ér el. Ezzel szemben a háztartások estében ez az arány elérte a 20 százalékot, ami jelentős romlás 2009 negyedik negyedévéhez képest.

Az igazgató szólt arról is, hogy a vállalati hitelek esetében a bankok többsége továbbra is fenntartja a szigorú hitelezési előírásokat, továbbá egy olyan bank akadt, amely tovább szigorított a korábbi feltételeken. A következő félévben viszont már egyetlen bank sem számít arra, hogy a hitelezést tovább szigorítaná. Várható, hogy a 2007 óta tartó szigorítási ciklus véget ér, de a kemény feltételek fennmaradása továbbra sem támogatja a gazdasági fellendülést. Ez különösen igaz a beruházási hitelek esetében, holott ezeknél a kölcsönöknél a bankok növekvő hitelkeresletet tapasztalnak.

A jegybanki felmérés alapján a lakáscélú hitelek esetében a bankok kismértékben szigorították a hitel-fedezet arányt (az úgynevezett loan to value - LTV mutatót). A hitelintézetek a következő félévben a minimálisan megkövetelt hitelképességet, valamint a jövedelemarányos havi törlesztőrészlet maximális arányát tervezik valamelyest szigorítani, elsősorban a devizahiteleknél. A felmérés szerint a 2010. márciusi új szerződéskötések alapján az elmúlt negyedévben előírt keményebb feltételek nem voltak hatással a hitelkibocsátásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Hitelezésben tisztességesebbek a bankok

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tíz hitelintézetnél végzett fogyasztóvédelmi célvizsgálatot az elmúlt időszakban. A tájékoztatásra vonatkozó szabályok megsértése miatt több bank bírságot kapott, a hitelezési gyakorlat alapvetően megfelel a fogyasztóvédelmi elveknek.

MTI Gazdaság

Moody's: kedvező a forinthitelezés ösztönzése

A lakossági devizaalapú hitelezés csökkentésére tett magyar kormányzati intézkedések elősegíthetik a banki követelés-portfoliók devizastruktúrájának javulását − áll a Moody's Investors Service hétfői londoni elemzésében.

MTI Gazdaság

EBRD-elnök: szigorítani kell a fogyasztási devizahitelezést a régióban

A kelet-közép-európai országokban fel kellene hagyni a rövid futamidejű, fedezetlen, fogyasztási célokat szolgáló devizaalapú hitelezéssel − mondta csütörtökön az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, aki szerint a megfelelő előkészítés nélküli euróövezeti csatlakozás is bajokat okozhat.

MTI Gazdaság

Mától korlátozott a lakossági hitelezés

Hatályba léptek hétfőn "a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról" szóló (köznyelven: devizahiteleket korlátozó) kormányrendelet azon passzusai, amelyek maximálják a hitel/fedezet arányt. A hitelezhetőségi limiteket csak június 11-től kell alkalmazni.

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában