szerző:
MTI

A feketefoglalkoztatásban élen járó szektorokat új, kedvezményes adókulccsal terelné a legális gazdaság irányába a május 28-án esküt tevő következő kormány – nyilatkozta az fn.hu-nak Matolcsy György.

A kijelölt nemzetgazdasági miniszter interjújában kifejtette, hogy a bürokrácia leépítésével, a korrupció megtámadásával, az első gesztusértékű adócsökkentésekkel és az uniós fejlesztési források gyorsításával a számítások szerint már az idén 1 százalékkal növelni lehet a gazdaság bővülésének ütemét.

"Olyan három éves adóreformban gondolkodunk, ami 2010 közepén indul, de az igazi nagy dobásokra 2011-ben van esély" − mondta Matolcsy György. Hozzátette: a családi kisegítő munkára külön kedvezményes adózást kínálnak majd, s a tipikusan feketemunkából élő iparágak − a mezőgazdaság, a turizmus, beleértve a vendéglátást, az építőipar, és a családi kisegítő gazdaság − is újfajta adózásra számíthatnak.

Beszélt arról is, hogy a bürokrácia csökkentése az elején nem jár elbocsátásokkal, a leépítést egy négyéves programként kell elképzelni. "Egy sor intézményt össze lehetne vonni, vagy akár meg lehetne szüntetni" − jelentette ki Matolcsy György.

Gyorsítják az uniós források kifizetését, ha a Széchenyi tervben vállalt 30 napra nem is, de 60 napra csökkenteni lehet a pályázatok elbírálási határidejét a jelenlegi átlagos 18-20 hónapról – tette hozzá Matolcsy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az önkormányzati tárca szakemberei, és a Fellegi Tamás által rendelt előzetes elemzésekre hivatkozva.

A leendő miniszter beszélt a devizahitelesek megsegítéséről is. Az általa már korábban is említett állami alapok kivásárolnák és nemzeti valutára váltanák a fizetni nem tudók lakáshitelét. Az árfolyam még kérdéses, elvileg az adósnak, a banknak és az államnak is vállalnia kellene a részét az eredeti és aktuális árfolyam közötti különbségből.

A forint kapcsán Matolcsy közölte, hogy nincs árfolyamcélja. A következő kormányzat költségvetési politikáért felelős tagjaként néhány százalékos árfolyam-ingadozást megengedhetőnek tart, de 15-20-30 forintos ugrálást nem. A leendő miniszter szerint a világgazdaságban nagy gond van, az uniós államok fele komoly bajba kerülhet, attól kell tartani, hogy most következik a W-formájú krízis második szakasza.

Matolcsy György kijelentette azt is, hogy az új kormány már nem tudja szorgalmazni az euró minél gyorsabb bevezetését. "Az eurózónához való csatlakozás kritériumai közül egyet sem teljesítünk, miközben az eurózóna sem teljesíti saját kritériumait" − mondta. Most a valutaunós tagok egy része leszakadóban van az euróról, és el kell dönteni, hogy politikai határozattal építsenek-e az euró mögé egységes gazdaságot és gazdaságpolitikát, ami a tagországok önálló gazdaságpolitikájának feladását jelenti. Ha nem, akkor a leszakadókat ki kell engedni az euróövezetből − fejtette ki.

Elmondta: senkit sem szólít fel semmire, a mindenkori jegybank mindenkori vezetőségével fog együtt dolgozni. Magyar állampolgárként viszont nem tartja helyesnek, ha olyan súlyos hibasorozat után, mint amit a jegybank az elmúlt években elkövetett, helyén marad a monetáris tanács. "A testület tagjainak azt kell eldönteniük, hogy vállalják-e azt a lelki helyzetet, hogy egy új kormány teljesen más gazdaságpolitikájával szembenézve maradnak a helyükön, tudva azt, hogy súlyos hibákat követtek el" − hívta fel a figyelmet. Kitért arra is, hogy vonatkozik ez az állam hatókörébe eső valamennyi pénzügyi ellenőrzéssel foglalkozó intézményre is, mert mindegyiknél sok a hiba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Matolcsy: idén 4,5-6,5 százalékos hiány

Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya; az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit - mondta Matolcsy György, a leendő nemzetgazdasági miniszter hétfőn, az új kormány minisztereit bemutató sajtótájékoztatót követően.

MTI Gazdaság

Matolcsy elégedetlen a pénzügyi intézmények munkájával

A leendő Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere elégedetlen minden, az állami hatáskörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával; a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban Matolcsy György beszélt arról is, hogy informálisan folyamatosan tárgyalnak az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról.

MTI Gazdaság

Matolcsy: energiahatékonysági programot indít a Fidesz-kormány

Ha a választóktól felhatalmazást kap a Fidesz, az új polgári kormány 500 milliárd forintos energiahatékonysági programot hirdet, amellyel négy év alatt egymillió otthon és középület energiahatékony felújítása történhet meg - közölte Matolcsy György, a korábbi Fidesz-kormány gazdasági minisztere szerdán, egy Nagykanizsán tartott sajtóbeszélgetésen.

MTI Itthon

Matolcsy: lesz idén adócsökkentés, jövőre jön a családi adózás

Már az idén is lesz adócsökkentés, majd 2011. január 1-jén életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer - mondta a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György, a lap által a gazdasági miniszteri poszt várományosának nevezett szakember, aki szerint "bűnös felelősség" terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszabadulását.

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!

Semjén Zsolt: Legyen mindenki egy kis Szent István!