szerző:
MTI

A MÁV-START utasainak lehetőségük van arra, hogy kártérítést kérjenek vonatkésés és járatkimaradás miatt a 2007. szeptember 7. és 2009. november 14. közötti időszakra is − közölte a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ).

A fogyasztóvédelmi szervezet közérdekű keresetet nyújtott be a MÁV-START Zrt. általános szerződési feltételei ellen, mert szerinte a vasúttársaság minimálisra csökkentette az utasok kártérítési lehetőségeit a vonatok késése és kimaradása esetén, illetve nehezíti a jogos igények érvényesítését adminisztratív és egyéb akadályokkal. Az FJSZ tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében kimondta, hogy a vasúttársaság üzletszabályzatának számos pontja tisztességtelen, ezért érvénytelen.
 
A közleményben a fogyasztóvédelmi szervezet kiemeli: tisztességtelennek bizonyult, hogy a MÁV a vonatkésést és a vonatkimaradást az állomás ügyeletesének igazolásához kötötte. Így maga dönthette el, hogy szerződésszerűen teljesített-e vagy sem. A későn indult vonat esetén a MÁV úgy tekintette a helyzetet, hogy ezzel az utas lemondott kártérítési igényről. Az Intercity és más helybiztosítással közlekedő vonat 15 percet meghaladó késése esetén csak a vonat által érintett állomások pénztáraiban lehetett 24 órán belül a pót- és helyjegy árát visszakérni. A MÁV megkövetelte, hogy az utas a jegyár-visszatérítési kérelméhez csatolja az eredeti menetjegyét, pót- és helyjegyét − írja a közlemény.
 
A fogyasztóvédelmi szervezet utal arra: a MÁV időközben megváltoztatta üzletszabályzatát, de a fogyasztók számára nyitva áll a lehetőség, hogy amennyiben a 2007. szeptember 7. és 2009. november 14. közötti időszakban a fenti okok valamelyike alapján nem jutottak kártérítéshez, akkor ezt az igényüket most érvényesítsék. Az FJSZ közölte, hogy megvizsgálja a MÁV jelenleg hatályos üzletszabályzatát is, és ha azokban szintén megjelennek az ismertetettekhez hasonló feltételek, és ezeket a MÁV nem hajlandó törölni, akkor újabb pert fog indítani.

A MÁV-START Zrt. honlapján május 7-én közzétett közleménye szerint a jogerős ítélet felülvizsgálatát kérik a Legfelsőbb Bíróságtól. A MÁV-START Zrt. az MTI megkeresésére közölte: később reagál a fogyasztóvédők közleményére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kirívóan nagy közbeszerzési bírságot kapott a MÁV

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) gyakorlatában kiugróan magas, 45 millió forint bírsággal sújtotta a MÁV Zrt.-t, mert a vasúttársaság jogsértően hosszabbította meg gépjármű flottája bérletének futamidejét - ez derül ki a Közbeszerzések Tanácsa a határozatából, amelyet szerdán tett közzé a sáját honlapján.

MTI Világ

Megkezdődött a MÁV elleni holokausztper Chicagóban

Az Egyesült Államok chicagói szövetségi kerületi bíróságán csütörtökön megkezdődött a MÁV elleni holokausztper. Az alperes MÁV képviseletében senki nem jelent meg a bíróságon, augusztus 4-re tűzték ki a következő meghallgatást - tájékoztatta a bíróság.

Itt a HVG Könyvek programja a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Itt a HVG Könyvek programja a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Meccs közben összeesett, majd meghalt egy 14 éves focista fiú Szlovákiában

Meccs közben összeesett, majd meghalt egy 14 éves focista fiú Szlovákiában

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Hosszú Katinka beleveti magát a bajnokok ligájába

Hosszú Katinka beleveti magát a bajnokok ligájába

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját

Jogerősen elítélték a biztonsági őrt, aki megverte az Index újságíróját

Két év alatt heten jutottak ingatlanhoz a lakáslottón

Két év alatt heten jutottak ingatlanhoz a lakáslottón