szerző:
hvg.hu

Kevin McCabe, a Ferencvárosi futballklubot is birtokló skót ingatlanmogul nekifogott üzlete átalakításának, ami sporttal kapcsolatos tevékenységét is alaposan felbolygathatja.

Kevin McCabe. Otthon kiszáll a fociból
©

Kiderült, hogy Kevin McCabe a legnagyobb sportbefektetésétől hamarosan meg akar szabadulni, legalább is felkérte az Akur Partners ingatlanpiaci konzultáns céget, hogy segítsen vevőt keresni az angol másodosztályban (Coca-Cola Championship) szereplő Sheffield United futballcsapatát működtető társaságban lévő 75 százalékos pakettjének értékesítésében. David Shapton, az Akur igazgatója – az Independent beszámolója szerint – egy sor potenciális vevővel bonyolít le tárgyalásokat. Ezektől McCabe azt reméli, hogy legalább 50 millió fontot kaphat a részesedéséért, nagyjából annyit, amennyit befektetett a klubba. Ám a jelenlegi kilátások szerint ennél lényegesen kevesebbel kell majd megelégednie.

Korábban a Sheffield United igazgatója, Trevor Birch cáfolta a pénzügyi nehézségeikről szóló híreket, sőt azt közölte, hogy nincs szükségük piaci hitel felvételére, mint más egyesületeknek a Championshipben, hiszen 2 millió fontos baráti költc sönre számíthatnak McCabe-től, illetve a skót vállalkozásától, a Scarborough befektető társaságtól. A klub további 20 millió fontos adósságára pedig fedezetet jelentenek a stadiont is magába foglaló Bramall Lane komplexumban lévő ingatlanok, például egy hotel.

McCabe azonban alighanem beleunt, hogy a „Pengék” már megint nem jutottak fel a Premierleague-be, ahol sokkal nagyobb üzleti lehetőségei nyíltak volna. Sheffield egy félmillió lakosú nagyváros, amely könnyedén eltarthatna egy első osztályú csapatot is, de a United csak a csalódást keltő nyolcadik helyre futott be, s így még a rájátszásban sem harcolhat a feljutásért.

McCabe elhatározása igen komolynak látszik, hiszen már munkába is álltak a PricewaterhouseCoopers tanácsadó multi szakemberei, hogy segítsenek átalakítani a Scarborough Group üzleti szerkezetét. Erre többek között azért is szükség van, mert több százmillió fontos (az Independent 2008-ban keltezett 320 millió fontos adatot említ) adósságtömeget görget maga előtt.

 

[[ Oldaltörés (2. oldal: Hol versenyez a pénz a Fradi-befektetéssel?) ]]
A shenzeni Forsyth központ. Haszonelvű építkezés
©

Az átszervezés fontos része lesz a Scarborough szabadidő üzletbe való bekapcsolódása. Emellett – a Reuters és ausztrál üzleti lapok jelentése szerint – a cég Ausztráliában az Acorn Capital és a Pacific Shopping Centers partnereként Sydneyben több hatalmas nagykereskedelmi, bevásárlóközpont és vegyes hasznosítású ingatlanfejlesztésbe kezd. McCabe szerint most olyan jó a piaci helyzet Ausztráliában az ingatlanüzletekre, ami egy generáció életében csak egyszer adódik. Nicki Garrett a Scarborough Pacific ügyvezetője szerint a lehetőséget az teremtette meg, hogy a déli kontinensen igen kevés az ingatlan beruházásokat finanszírozó tőke. Hogy pontosan mennyit fektetnek be, azt nem lehet tudni, de Garrett szerint a nagykereskedések megnyitásával a rendelkezésükre álló pénz mennyisége jelentősen emelkedni fog. McCabe korábban már szerzett tapasztalatokat Ausztráliában de egykori érdekeltségét 2007-ben 56,5 millió ausztrál dollárért eladta.

Kevin McCabe emellett Kínában is egyre bővíti érdekeltségeit. Ennek eredményeként február közepén – a Scarborough közleménye szerint – magas kínai állami elismerő díjat vehetett át a kínai-brit üzleti- és sportkapcsolatok fejlesztéséért. Előtte olyan személyiségeket ismertek el a Partnerség-díjjal, mint Tony Blair, Alex Ferguson és Andrew Lloyd Webber.

A Chengdu Blades mellett – amely a Ferencváros mellett a Scarborough másik nagy külföldi sportbefektetése – McCabe Kínában is ingatlanügyletekben érdekelt. A Scarborough-nak jelentős részesedése van a Top Spring Groupban, amely integrált városi (lakás és kereskedelmi célú) ingatlanfejlesztéseket hajt végre a gyorsan növekvő kínai nagyvárosokban. Eddig a cég hat nagy projektjében összesen 2,35 millió négyzetméternyi beépítést fejeztek be. A céget a hongkongi tőzsdén jegyzik, s tavaly több mint 450 millió hongkongi dollár profittal zárta az évet, idén pedig már több mint egymilliárdos nyereségre számítanak. Emellett a Sacborough-nak jelentős részesedése van a már 37 tagú Rainbow áruházláncban, amely tavaly 350 millió jüanos nyereséget szedett össze. A legkisebb kínai üzletük az irodafejlesztés, hiszen eddig egy-egy irodaházuk áll Shenzenben és Hongkongban, s 2011-ben nyílik a harmadik Sanghajban.

Csak találgatni lehet, hogy ebben a hálózatban a Fradinak milyen szerepe lehet a cég átstrukturálása után. Erről ugyanis a mostani hírekkel kapcsolatban semmilyen információ nincs. A legutolsó hírek arról szóltak, hogy az Üllői úti beruházásra McCabe akkor adja az áldását, ha megfelelő banki finanszírozást talál, mert a teljes költséget nem akarja saját pénzéből állni. Azt ugyanis a jelek szerint egyelőre inkább Ausztráliában és Kínában költi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Sport

Lemondott az FTC elnöke

Kevin McCabe tulajdonos veszi át Terry Robinson helyét a Ferencváros labdarúgócsapatának elnöki posztján, miután utóbbi lemondott. Ez McCabe-nek a fővárosi klub által szerdán kiadott közleményéből derült ki.

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill

Súlyos megszorítások a Budapesti Fesztiválzenekarnál a tao-támogatás megszűnése miatt

Súlyos megszorítások a Budapesti Fesztiválzenekarnál a tao-támogatás megszűnése miatt

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

Villamos ütközött egy autóval a Döbrentei téren

Villamos ütközött egy autóval a Döbrentei téren