szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn megakad a Magyar Nemzeti Bank 10 hónapja tartó kamatcsökkentési sorozata − vélekednek a Portfolio.hu által megkérdezett piaci szakértők. A fő érv a globális befektetői környezet érezhető romlása, ám több szakértő a felálló kormány szándékaival kapcsolatos növekvő bizonytalanságot is megemlítette.

A történelmi mélypontot jelentő 5,25 százalékon hagyja irányadó rátáját a monetáris tanács − a megkérdezett 17 elemző közül 13 ezt jósolja a jövő hétfői kamatdöntő ülés kimenetelének. Az ok egyértelműen a globális környezet romlása. "A kamatcsökkentési ciklus, ha nem is ér teljesen véget, most egy időre megakadhat" − fogalmaz Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai tanácsadója. Emlékeztetett arra is, hogy a hazai országkockázati felárak májusban már hullámvasútszerű mozgást mutattak, az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek aukcióján is hirtelen megrezzentek a befektetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

MNB: kik és hogyan szavaztak az alapkamat csökkentésére

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának öt tagja szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten pedig 50 bázispontos lazítást javasoltak az április 26-i kamatdöntő ülésen – tette közzé az ülés rövidített jegyzőkönyvét az MNB szerdán.

MTI Gazdaság

Matolcsy: 4,5 százalékos alapkamat kellene

Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel − mondta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter a költségvetési bizottság keddi ülésén.

MTI Gazdaság

Elemzők: nyár végére 5 százalék alá süllyedhet az alapkamat

Pénzügyi elemzők még az idén további monetáris lazításra, az év végére 5 százalék alatti alapkamatra számítanak, azt követően, hogy hétfőn a monetáris tanács a vártnak megfelelően 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes