szerző:
MTI

Márciusban a külkereskedelmi mérleg többlete 653 millió euró (172 milliárd forint volt, az első három hónapban pedig 1,317 milliárd eurót (349,9 milliárd forint) tett ki, a havi 167 millió euróval, az első negyedéves 735,1 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A most közzétett adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

Az idei év első három hónapjában az export értéke 16,2 milliárd euró (4 352 milliárd forint), az importé 14,9 milliárd euró (4 002 milliárd forint) volt.

Februárban az aktívum 373 millió euró (102 milliárd forint) volt, az egyenleg 78 millió euróval (14 milliárd forinttal) javult az előző év februárjához képest. Az aktívum tavaly szeptember óta tartó csökkenése megtorpant az idei második hónapban. Tavaly az év első negyedévében a behozatal 13,256 milliárd euró, a kivitel pedig 13,838 milliárd euró volt.

A KSH közlése szerint 2010. január-márciusban a kivitel volumene 16, a behozatalé 13 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 7, az importé csaknem 3 százalékkal bővült, euróban mérve a növekedés üteme 17, illetve 12 százalék volt.

A 2010 első negyedéves forgalom forintban mért árszínvonala importban 9, exportban 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest közel 10 százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődés 14 százalék körüli, az euróhoz viszonyított pedig 9 százalékos volt.

Az első negyedévében a legdinamikusabb volumennövekedést a gépek és szállítóeszközök csoportjában regisztrálták: a kivitelben 21, a behozatalban 18 százalékot. A főcsoporton belül a híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportja negyedével, importja csaknem harmadával haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A forgalom élénkülésében a távbeszélő készülékek és hálózatok, valamint a monitorok és televíziók döntő szerepet játszottak.

Ellentétes dinamika érvényesült a villamosgép, készülék és műszer kereskedelmében, az export volumene több mint harmadával, az importé negyedével bővült az előző évi szinthez viszonyítva.

Az autóalkatrészek forgalomnövekedése miatt a közúti jármű kivitele hatodával, behozatala tizedével volt több az egy évvel korábbi nagyon alacsony bázisszintnél. E termékek exportja elsősorban a brit, amerikai és spanyol relációban bővült.

Visszafogottabb volt a növekedés a feldolgozott termékek forgalmában, az export volumene 12, míg az importé 7 százalékkal nőtt. A jelentős súlyt képviselő gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek kivitelénél 8, behozatalánál 5 százalékos bővülést mértek. A szakmai, tudományos ellenőrző műszer csoportban kiugró mértékben, több mint 40 százalékkal nőtt az exportvolumen, amely elsősorban a gépkocsiiparhoz kapcsolódó uniós műszerkereskedelem élénkülésének köszönhető.

Az év első három hónapjában az energiahordozók behozatalának volumene 13 százalékkal bővült a tavalyi – oroszországi gázszállítások leállítása miatti – alacsony bázisszinthez képest. Januárban még 13 százalékos csökkenés, februárban már 35, márciusban 20 százalékos növekedés volt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A természetes és mesterséges gáz importja csaknem harmadával, a kőolaj és kőolajterméké mindössze 4 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt, ezzel szemben a villamosenergia behozatala jó egytizedével lett kevesebb.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 4 százalékkal csökkent, míg a behozatalé a 2009. év január-márciusi szinten maradt. Importban az élőállat-beszállítás 40 százalékkal nőtt, míg a hús és húskészítmény behozatala az előző évi szinten volt.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első három hónapjában, a kivitelben 14, a behozatalt tekintve 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet, az aktívum a régi tagállamok esetében 54, az új tagállamok vonatkozásában 21 milliárd forinttal nőtt 2009 első három hónapjához képest.

Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 24, az importé 16 százalékkal haladta meg az elmúlt évi szintet. Magyarország passzívuma 1,3 milliárd euró (340 milliárd forint) volt, 247 millió euróval (88 milliárd forint) kevesebb mint tavaly. A legnagyobb egyenlegjavulás a kínai és az ukrán relációban jelentkezett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

KSH: 653 millió euró külkereskedelmi többlet márciusban

A külkereskedelmi mérleg többlete az idén márciusban 653 millió euró (172 milliárd forint) volt, az egyenleg 167 millió euróval (25 milliárd forinttal) javult az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első becslés alapján hétfőn.

MTI Gazdaság

KSH: 374 millió euró külkereskedelmi többletünk volt februárban

A külkereskedelmi mérleg többlete az idén februárban 374 millió euró (103 milliárd forint) volt, az egyenleg 78 millió euróval (14 milliárd forinttal) javult az előző év februárjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az első becslés alapján. Az aktívum tavaly szeptember óta tartó csökkenése megtorpant az idei második hónapban.

MTI Gazdaság

KSH: 290 millió euró külkereskedelmi többlet januárban

A külkereskedelmi mérleg januárban 290 millió euró (76 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 490 millió eurós (124 milliárd forintos) javulását jelenti 2009 januárjához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: kisebb külkereskedelmi többlet januárban

A külkereskedelmi mérleg januárban 290 millió euró (76 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 490 millió eurós (128 milliárd forintos) javulását jelenti 2009 januárjához képest − közölte a részletes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az export euróban 14,6, az import viszont csak 2,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi alacsony szinthez képest.

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

A marsi növénytermesztésről rendeztek kiállítást Londonban

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró

Itt a Volvo első villanyautója, egy 408 lóerős kompakt divatterepjáró

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

A Vodafone Budapesten elindította Magyarország első 5G-hálózatát

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Több száz pedofilt kapcsoltak le egyszerre világszerte

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről

Megjósolhatatlan, sikerül-e most kiegyezni a Brexitről