szerző:
MTI

„Kontárok Budapesten” címmel közöl kommentárt a hétfői Financial Times a legutóbbi napok piaci felfordulást keltő magyarországi politikusi nyilatkozatairól.

A londoni gazdasági napilap szerint amikor a Fidesz alelnöke „hazai hallgatóságnak” csütörtökön azt mondta, hogy Magyarország szerencsés lesz, ha elkerüli a görög stílusú pénzügyi válságot, szavai nyomán megjósolható módon szabadesésbe kezdtek a magyar befektetési termékek.

A piacok valamelyest emelkedtek, amikor a befektetők arra a feltételezésre jutottak, hogy a Fidesz-politikus kizárólag helyi fogyasztásra szánta nyilatkozatát. A Fidesz végül is olyan kampányígéreteket tett, amelyek nem voltak összeegyeztethetők a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU irányította stabilizációs programmal, és most kifogásra volt szüksége ahhoz, hogy miért szegi meg ezeket az ígéreteket.

A felfordulás azonban újrakezdődött és terjedt, amikor „egy miniszterelnöki szóvivő” pénteken közölte, hogy még a nem törlesztővé válás is lehetséges, tekintettel a gazdasági bajokra.

„A várakozások kezelésének ezen ostoba művelete” nyomán zuhanni kezdett a forint, a magyar adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása több mint 100 bázispontos megugrással 425 bázispontig szökött fel, és a globális befektetési termékek értéke „ezermilliárdokkal esett. Hoppá” – áll a Financial Times kommentárrovatában közölt, maró hangvételű írásban.

Mindez azután történt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök EU-vezetőkkel tartott megbeszélésén visszautasították a magyarországi „költségvetési kényszerzubbony” lazítására irányuló törekvését.

A leköszönt szocialista kormány 2008 vége óta a hazai össztermék 4 százalékára szorította le a „rémisztő” államháztartási hiányt, a meredek gazdasági visszaesés közepette is. A magyar tapasztalat tehát azt mutatja, hogy a költségvetési kiigazítás működőképes lehet, ha megvan hozzá a kellő politikai akarat – írja a hétfői Financial Times.

A lap szerint Magyarország a „hozzávetőleg mindössze 78 százalékos” GDP-arányos eladósodottság és a külső adósságszolgálat tekintetétben egyaránt messze jobban áll, mint Görögország.

Az is előnyös, hogy Magyarországnak saját valutája van, jóllehet a lakossági és a vállalati szektor nagyarányú deviza-eladósodottsága miatt egy esetleges meredek leértékelődés veszélyes lehet.

A Financial Times szerint az epizódnak – bár költséges volt – leckeként kell szolgálnia az új kormány számára: még ha Brüsszel és Washington kapitulálna is, a befektetők nem fognak. Sőt, Orbán Viktor még akár engedhet is az MNB köztiszteletben álló elnöke, Simor András eltávolítására irányuló hadjáratában. Az ideges piacok ugyanis hajlamosak arra, hogy előbb lőjenek, és csak utána kérdezzenek – áll a londoni gazdasági napilap hétfői kommentárjában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint hétfő reggel; egy euró 286,99 forintot ért a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel 8 órakor, míg vasárnap késő este 288,44 forinton jegyezték az eurót.

MTI Gazdaság

Újra 290 forint felé tart az euróárfolyam

Továbbra is a bizonytalanság határozza meg a magyar deviza árfolyamát, így a forint hétfőn délelőtt tovább gyengült az euróval szemben, délelőtt tíz órakor az eurót 288,70 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

MTI Gazdaság

Komoly eséssel indított a tőzsde

A nyitást követő percekben jelentős mértékben esett a tőzsde hétfő reggel főként az OTP árfolyamának zuhanása miatt, a kezdeti pánik után délelőtt már stabilizálódni látszik a piac.

Gazdaság

Tovább ütik az OTP-t

Beszakadt hétfőn reggel a Budapesti Értéktőzsde. Az OTP 12 perc alatt bő 10 százalékot esett, de zuhan a többi részvény is.

MTI Világ

Sme: Orbán falba ütközött

Valóban nem szokásos, hogy egy kormány gazdaságpolitikája már hivatalba lépésének első hetében kártyavárként omoljon össze. Különösen vicces, ha ez a dolog egy olyan párttal történik meg, amelynek kétharmados többsége van a parlamentben, és amely egy hónapig abban a hitben élt, hogy azt csinál, amit akar - írja a Sme című liberális szlovák napilap hétfőn.

MTI Gazdaság

WSJE: "semmi drámai" Magyarországon

Teljességgel félrevezetőek azok az állítások, amelyek szerint drámaian magas szintre növekedhet a magyar költségvetési hiány − írta hétfői számában a The Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök vezető napilapja európai kiadásában (WSJE), egy meg nem nevezett "nemzetközi tisztségviselőre" hivatkozva, aki a lap szerint jól ismeri a magyar büdzsé helyzetét, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott megbeszélések tartalmát.

1956 szuperritka sportkocsijai

1956 szuperritka sportkocsijai

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Új NATO-parancsnokság települ Magyarországra

Új NATO-parancsnokság települ Magyarországra

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek