szerző:
MTI

Magyarország megnyugtatja a piacokat, A magyar kormány lefújja a riadót, Magyarország el akarja oszlatni a fizetőképességével kapcsolatos kételyeket – ilyen és hasonló címekkel számoltak be a hétfői német lapok a magyar gazdasági, illetve pénzügyi helyzettel kapcsolatos hétvégi nyilatkozatokról.

A Financial Times Deutschland bécsi tudósítása szerint a magyar kormány azon fáradozik, hogy eloszlassa az államcsőd lehetőségével kapcsolatban felmerült aggodalmakat. A tekintélyes német üzleti napilap beszámolt arról, hogy a pénzügyek felülvizsgálatáért felelős Varga Mihály államtitkár a fenyegető fizetésképtelenséggel kapcsolatban a kormány képviselői részéről elhangzott nyilatkozatokat „szerencsétlennek és eltúlzottnak” nevezte. Az újság idézte Varga Mihályt, aki szerint a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani lehessen.

A lap emlékeztetett arra, hogy magyar kormányképviselők az elmúlt héten a pénzpiacokat olyan kijelentésekkel sokkolták, amelyek szerint a kelet-európai országban a görögországi pénzügyi válsághoz hasonló helyzet alakulhat ki. A forint ezt követően 8 százalékot veszített az euróval szembeni értékéből, az euró árfolyama pedig a dollárral szemben négyéves mélypontra zuhant.

Az újság szerint ezt követően a Magyar Nemzeti Bank is igyekezett mérsékelni a nyilatkozatok okozta károkat. Az ország pénzügyi helyzete nincs veszélyben, a gazdaság az elmúlt hónapokban jelentősen javult – hangoztatták a nemzeti bank képviselői, akik 4,5 százalékos új adósságot jósoltak.

A Financial Times Deutschland szerint megfigyelők a magasabb deficitre vonatkozó kormányzati becsléseket a közelmúltban bekövetkezett hatalomváltásra vezetik vissza. Úgy vélekedtek, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasai tudatosan festették sötétebbre a helyzetet, csakhogy ne kelljen betartaniuk azt a választási kampányban tett ígéretet, hogy nem lesz semmiféle adóemelés.

A másik német üzleti napilap, a Handelsblatt ugyancsak bécsi tudósításában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány lefújta a riadót. „Először pánikot keltett a pénzpiacokon és államcsődről beszélt, most pedig hirtelen minden csak félig olyan rossz” – hangoztatta Stefan Menzel, az újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója.

A tudósító felidézte az elmúlt hét végén a Fidesz vezető politikusai részéről elhangzott, a görögországihoz hasonló helyzet bekövetkezésével fenyegető nyilatkozatokat, amelyek – mint írta – ahhoz vezettek, hogy a forint erőteljesen veszített az euróval és a svájci frankkal szembeni árfolyam-értékéből. A Handelsblatt értékelése szerint a magyar politikusokat meglepte a pénzpiacok kemény reagálása. Az újság ezzel összefüggésben idézte Varga Mihályt, aki szerint "a helyzet konszolidálódott."

A Handelsblatt ugyancsak megfigyelőket idézett, akik azt a nézetet fogalmazták meg: a lehetséges államcsődre vonatkozó figyelmeztetések mindenekelőtt a hazai lakosságnak és kevésbé a nemzetközi pénzpiacoknak szóltak. „A kormánypárt a magyarokat újabb elvonásokra akarja felkészíteni” – nyilatkozta az újságnak Török Zoltán, a budapesti Raffeisen Bank képviselője.

A lap ugyanakkor beszámolt arról is, hogy amerikai pénzügyi intézetek megnyugtató állásfoglalásokat fogalmaztak meg. Így a Moody's hitelminősítő intézet, valamint a Goldman Sachs beruházási bank túlzottnak nevezte, hogy Magyarországon egy görögországihoz hasonló helyzet fenyegethetne.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív napilap szintén úgy fogalmazott, hogy a kezdeti nyilatkozatok után Magyarország el akarja oszlatni a fizetőképességével kapcsolatban felmerült kételyeket. A lap bécsi tudósítója szerint a nemzetközi pénzpiacok ideges reagálását követően a magyar kormány a hét végén a „kárelhárításra” törekedett.

Az újság idézte az Európai Bizottság pénzügyi biztosát, Olli Rehnt is, aki egy szöuli tanácskozáson arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország már jelentős előrelépést ért el az állami pénzügyek konszolidálásában. Rehn – mint a lap írta – a fenyegető fizetésképtelenséggel kapcsolatos spekulációkat eltúlzottnak nevezte. Az újság banki elemzőket is idézett, akik a Görögországgal való összehasonlítást „értelmetlennek” tartották.

Az ugyancsak konzervatív Die Welt a hétvégi eseményekről beszámolva elemzőket idézett, akik üdvözölték, hogy a kormány az eredetileg tervezett 3,8 százalékos hiánycél betartására törekszik. Mindez megnyugtathatja a pénzpiacokat, a kormány azonban nyilatkozataival „sok porcelánt” zúzott szét, és keményen kell dolgoznia annak érdekében, hogy visszanyerje az elveszített bizalmat – fogalmaztak a Die Welt által idézett elemzők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Handelsblatt: a baloldal adós a Fideszről szóló bizonyítékokkal

Ahogy a baloldal rasszistának bélyegzi a konzervatívokat címmel Breier Zsuzsa vendégkommentárját közölte a magyarországi választásokról csütörtökön a Handelsblatt. A szerző Berlinben élő kultúrdiplomata, a kibővített európai kultúra támogatására létrehozott társaság ügyvezető igazgatója, akit 2000-ben, az első Orbán-kormány ideje alatt kértek fel a berlini magyar nagykövetség kulturális attaséjának.

MTI Világ

A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

MTI Gazdaság

"Győztes a pácban" – német üzleti lapok Magyarországról

Győztes a pácban címmel a magyar gazdasági kilátásokkal, a válságból való kilábalás nehézségeivel foglalkozott keddi vezércikkében a Financial Times Deutschland című német üzleti napilap. A német üzleti körök másik napilapja, a Handelsblatt a gazdasági talpra állás érdekében a hatalom megfelelő alkalmazására szólított fel.

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Kabrió dizájnterv készült a vadonatúj BMW X6 M-ből

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

Radar360: Gulyás Borkai-faktorról beszél, Orbán Erdogannak ígérget

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Közel harminc év után játszott a dél-koreai fociválogatott Phenjanban

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Hogyan küzdhető le a szegénység? A Nobel-díjasok a nyomorban keresik a választ

Amikor a telefon töltöttsége 26%-hoz ér, valami elpattan a magyar felhasználókban

Amikor a telefon töltöttsége 26%-hoz ér, valami elpattan a magyar felhasználókban