szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gigantikus méretű terhelésnek nevezte az Orbán Viktor által bejelentett banki különadót Erdei Tamás. A Magyar Bankszövetség elnöke pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, s nem akar teret engedni a bankellenes hangulatnak.

Erdei Tamás elmondta: a bankokat meglepetésként érte az "óriási mértékű" banki különadó bevezetése, erről a kormány nem egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel. Hozzátette: a szervezet egy korábbi levelében már felhívta a miniszterelnök figyelmét arra, hogy egy ilyen intézkedés milyen veszélyekkel járhat.

"Ez egy gigantikus mértékű terhelésnek számít, főleg egy olyan időszakban, amikor a bankok egyébként is komoly nehézségekkel küzdenek a meglévő portfolióval kapcsolatos veszteségek elszámolása miatt. A kockázati költségek jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban a lakossági és a vállalati területen is. Ráadásul azt az indoklást nehéz elfogadni, hogy a bankok állami támogatást kaptak, hiszen erre Magyarországon nem került sor, abban a két esetben pedig, amikor hitelnyújtás történt, az összegeket már törlesztették" − mutatott rá.

Erdei elmondta: a részleteket még nem ismerik, a közeli napokban kezdődik az egyeztetés a különadó bevezetéséről, annak vetítési alapjáról, mértékéről kell majd megállapodni. "Természetesen, csak egy olyan különadót tudunk elfogadni, ami nemcsak a bankokra, hanem a teljes pénzügyi rendszerre vonatkozik" − hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra: egy ilyen nagyságrendű elvonás megnehezíti a bankok helyzetét, befolyásolja tőkehelyzetüket, s hitelaktivitásukat egyértelműen csökkenteni fogja, ami megnehezíti a reálszféra hitelhez jutását. A bejelentett terhek meg fognak jelenni a hitelek árában is. Tehát károkat fog okozni a bankrendszernek, s azon keresztül a gazdaságnak is. A bejelentett elvonás a bankszövetség elnöke szerint olyan mértékű terhelést jelent a bankrendszer számára, hogy az is elképzelhető, hogy jó néhány pénzintézet az idén veszteséget fog produkálni.

"Minden abba az irányba mutat, hogy az idén, ahogy korábban jeleztük, továbbra is nehéz lesz a bankrendszernek, hiszen a gazdaság teljesítménye nem javul, a reálgazdasági kockázatok nem csökkentek, a nagyon magas devizaárfolyamok miatt a svájci frank hiteleseknél további esetleges bedőlésekkel kell számolni" − mondta Erdei Tamás. Hozzátette: nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a G20-ak nagyon komolyan gondolják a Basel-III. nevű rendszer bevezetését, ami együtt jár a pénzintézetek tőkekövetelményének megemelésével. Az elvonás következménye az lehet, hogy a bankok nem tudnak megfelelően felkészülni tőkeoldalról a Basel-III. előírásaira.
 
Arra a kérdésére, hogy a különadó nem fenyeget-e ez azzal a veszéllyel, hogy a külföldi befektetők kivonulnak Magyarországról, azt válaszolta: "nem gondolom, hogy ilyen következtetéseket azonnal le lehetne vonni, természetesen a külföldi befektetők elgondolkodhatnak azon, hogy Magyarországon a pénzintézeti tevékenység tud-e számukra olyan jövedelmet termelni a mostani kockázati környezetben, hogy hosszú távon itt kívánják aktivitásukat folytatni".
 
Emlékeztetett arra: a magyarországi bankok már 2006 óta fizetnek különadót, egy többletadót más vállalkozásokhoz képest. A most ismertetett mértékű elvonás egyértelműen a szektor versenyképességi hátrányát növeli tovább az következő időszakban.

A jelzáloghitelezéssel kapcsolatos bejelentést ugyanakkor nagyon pozitívnak értékelte a bankszövetség elnöke, aki szerint megnyugvással lehet tudomásul venni, hogy létrejön egy olyan állami intézményrendszer, amely azon hiteladósok ügyeivel fog foglalkozni, akik teljesen reménytelen helyzetbe kerültek. Erre a bankszövetség már több javaslatot tett.

Kifejtette, arról, hogy amíg létrejön a nehéz helyzetben lévő adósokkal a megállapodás, kilakoltatási moratórium lépjen életbe, lehet tárgyalni. Az azonban nem teljesen világos, hogyan fog a jövőben működni a jelzáloghitelezés kilakoltatási tilalom mellett. Ha ugyanis a bankok nem tudnak hozzájutni a hitelek biztosítékához a jövőben, minimalizálni fogják ezt a tevékenységet, vagy meg fogják szüntetni – figyelmeztetett. A devizahitelezés jövőbeni korlátozásáról úgy vélekedett, hogy a mostani nagyon gyorsan változó piaci körülmények között ez a bankrendszer számára elfogadható.

Erdei Tamás kiemelte: nagyon pozitívnak tartja a kormány azon állásfoglalását, hogy a 3,8 százalékos hiánycélt mindenképpen tartani akarják, a pénzpiac bizalmának megtartása szempontjából ez nagyon fontos bejelentés volt. "Azt is nagyon díjaznunk kell, hogy a miniszterelnök úr beszédében hangsúlyozta: ez nem a bankok ellen irányul, s nem akar teret engedni egy bankellenes hangulatnak" − mondta a bankszövetség elnöke Orbán Viktor bejelentései kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Íme Orbán 29 pontja

Orbán Viktor a parlamentben ismertette a napokban kidolgozott gazdasági akciótervet. A meghirdetett új gazdasági rendszer az első ütemben 29 intézkedésre épül.

hvg.hu Gazdaság

Orbán bejelentése előtt: sokk után gazdasági akcióterv

Ma délután kiderül, hogy mit tartalmaz az Orbán-kormány három nap alatt kidolgozott gazdasági akcióterve. Rövid távon a Fideszes politikusok nyilatkozatai által felbolydított nemzetközi piac megnyugtatása és a magyar költségvetési politika hitelességén esett csorba kijavítása a tét, hosszú távon pedig az, hogy a gazdaság növekedési pályára tud-e állni.

hvg.hu Gazdaság

Orbán-csomag: adózó minimálbér, vérfürdő a közszférában

Családi kedvezményekkel kiegészített 16 százalékos egykulcsos adót jelent ma be Orbán Viktor − tudta meg a Hírszerző egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselőtől a Fidesz-KDNP zárt rendkívüli frakcióülése után, ahol a kormányfő bejelentette a rendkívüli egyensúlyjavító lépéseket. Az intézkedések "leghúzósabb része" a közalkalmazotti elbocsátás lesz.

MTI Gazdaság

Orbán beszéde után: erősödés után újra gyengül a forint

A Fidesz kommunikációs baklövései nyomán zuhanásnak indult forint árfolyama pár napos tétovázás után a miniszterelnök gazdasági intézkedéseket bejelentő beszéde után gyors erősödésnek indult. Az euró értéke már 280-as határszint felé süllyedt. Aztán visszafordult a görbe.