szerző:
MTI

Magyarországon továbbra is alacsony a politikai kockázat, míg a gazdasági kockázati index a 2000-es évek átlagában először csúszott át a magas kockázati tartományba, miután a válság rendkívül alacsony szintre húzta a konjunktúramutatót − állapította meg a Political Capital és a Figyelő szakértői által készített, Országjelentés elnevezésű kutatás.

A politikai, illetve a gazdasági kockázati index egy ország politikai, társadalmi, gazdasági stabilitásának százpontos skálán elhelyezett mutatója: minél alacsonyabb ez az érték, annál magasabb kockázatot jelez. Bartha Attila, a Kopint-Tárki Zrt. kutatási igazgatója hangsúlyozta: a munkapiaci kockázatok érdemi csökkenésére − döntően a válságnak a munkaerőpiacon némi késéssel jelentkező hatása miatt − idén nem lehet számítani.

A gazdasági kockázati index négy alindex − konjunktúra, pénzügyi, egyensúlyi és munkapiaci alindex − összevonásából készül, ezek a magyar gazdasági fejlődést meghatározó kockázatok legfontosabb dimenzióit fejezik ki. A gazdasági kockázat 2009 egymást követő negyedéveiben ugyan fokozatosan mérséklődött, ám az utolsó negyedév értéke még így is elmaradt a 2008-as átlagértéktől. A 2009-es átlag 38,4 pont, amely a magas kockázatú tartományba esik.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője a konjunktúrával kapcsolatban kifejtette: tavaly az utolsó negyedévre hajszálnyival 20 pont fölé tudott kapaszkodni az index, ez pedig elsősorban a javuló külső környezetnek és a feldolgozóipar lassú bővülésének volt köszönhető. Ugyanakkor a belső kereslet év végén is tovább romlott, és mivel ennek számottevő javulására továbbra sem lehet számítani, idénre a külső kereslet alakulása jelentheti a legnagyobb kockázatot − hangsúlyozta a szakértő. Év végére 50 pont körüli értékre emelkedhet ez az alindex, és a magyar gazdaság teljesítménye idén várhatóan belesimul a kelet-közép-európai régiós átlagba - mondta Török Zoltán.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója kiemelte: a pénzügyi kockázati index a válság idején ugyan komoly mozgásokat produkált, ugyanakkor tavaly év végére átcsúszott a közepes kockázatú kategóriába, és ennek jelentős változására idén nem lehet számítani. Úgy vélte: a 2010-es kilátásokat alapvetően meghatározzák a szuverén hiteladósokkal kapcsolatban felmerült aggodalmak, ezért kiemelt fontosságú, hogy a gazdaságpolitika fókuszában a közpénzügyi egyensúly fenntarthatósága álljon.

Bartha Attila nem számít az egyensúlyi alindex nagymértékű változására idén, mivel a külgazdasági pozíció és a finanszírozási helyzet nem problematikus. Ugyanakkor hozzátette: mind az államháztartás, mind pedig a lakossági megtakarítások egyenlege az egyensúlyi kockázatok enyhe növekedését vetíti előre. Ezzel együtt is az várható azonban, hogy az egyensúlyi kockázatok a közepes tartományban maradnak.

A munkaerőpiaci helyzetről elmondta: itt növekvő kockázatokkal kell számolni, mivel a támogatott foglalkoztatás kibővítésével és a részmunkaidős foglalkoztatással ugyan sikerült fenntartani az aktivitás szintjét, ám hosszú távon ez nem jelent megoldást. Bartha Attila szerint a munkapiaci kockázatok érdemi csökkenése legkorábban 2011-ben jelentkezhet.

Krekó Péter, a Political Capital Institute kutatási igazgatója elmondta: a politikai kockázatok továbbra is alacsonyak, tavaly az index értéke 66 pont, szemben a 2008-as 64-gyel. Ismertette: bár kissé csökkent a politikai kockázat, és öt év után megállt a rizikó növekedése, továbbra is a kiemelt kockázatú területek közé tartozik a korrupció, az előítéletesség, továbbá a sajtószabadság. Hozzáfűzte: a  kockázat általában vett csökkenésének a stabilitás ugrásszerű erősödése az elsődleges oka, azonban ez is csak addig áll fenn, amíg az új kormány tartja a szigorú költségvetési politikát és az alkotmányos berendezkedés átalakítása kapcsán képes felelősen élni kétharmados parlamenti többségével.

Krekó Péter elmondta: a sajtószabadság helyzeténél a politikai befolyás erősödése nem annyira a közszolgálati média feletti kontrollból, hanem inkább piaci koncentrációból következik. A stabilitáshoz hasonlóan a jogbiztonságra nézve is elsősorban a közjogi rendszer esetlegesen nem kellően átgondolt változtatása jelenthet kockázatot, de a jogállamiság érvényesülése szempontjából az új kormány által ígért elszámoltatás is kiemelt figyelmet érdemel - mondta a kutatási igazgató.

Állam és gazdaság viszonya kapcsán az új kormány politikájában a legnagyobb kockázat − ahogyan azt Kósa Lajos és Szijjártó Péter legutóbbi, "forintdöntögető" nyilatkozatai is megmutatták −, hogy több kérdésben "beleragadhat" ellenzékben képviselt álláspontjába. Ebből a szempontból a legkritikusabb az egészségügy területe, ahol a Fidesz minden reformkezdeményezést támadott az elmúlt négy évben, most azonban kénytelen lesz megpróbálkozni annak átalakításával − mondta Krekó Péter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dezső András (hvg.hu) Itthon

Kitört a háború az LMP és a Political Capital között

Szokatlan hangvételű közleményben reagált a Political Capital (PC) a Lehet Más a Politika (LMP) azon sejtetésére, miszerint az elemző cég végzi a párt szerint korrupciógyanús sávolyi motorversenypálya beruházójának, a Grupo Miltonnak a kommunikációs feladatait. A PC szerint semmilyen szerződéses és egyéb üzleti kapcsolatban nincsenek a beruházóval. A sávolyi projekt furcsaságait feltáró újságíró a hvg.hu-nak azt mondta: a Grupo Milton egyik sajtóközleménye átment a PC tulajdonosának a kezén. Eközben a projekt koordinálását végző Suchman Tamás lemondott.

hvg.hu Napi merítés

Political Capital: Lesz-e új választási rendszerünk?

A Fidesz kétharmados többségével elvileg lehetővé vált, hogy megvalósuljon a párt egyik legtöbbször hangoztatott ígérete, a kisebb Országgyűlés. De ennél sokkal fontosabb, lesz-e új választási rendszerünk, és ha lesz, az milyen lesz. A Political Capital blogján e kérdésekre keresik a szakértők a választ.

MTI Itthon

Political Capital: kudarcnak látszó siker a Jobbik szereplése

Négy év alatt meghétszerezte, a tavalyi EP-választás óta megduplázta szavazótáborát a Jobbik, így a Fidesz legkeményebb ellenfele lehet - áll a Political Capital elemzésében. Eszerint a párt sikeresen szerepelt a vasárnapi választáson, bár eredménye kudarcnak tűnhet, mivel vezetői "mintha elhitték volna saját kampányüzenetüket, hogy az ország kétharmada jobbikos".

hvg.hu Itthon

Political Capital: megerősödött a szélsőjobb

A szélsőjobb megerősödése a júniusi európai parlamenti választások óta ténykérdés Magyarországon - mondta a Political Capital elemzője a Magyar Antirasszista Alapítvány által szervezett Látlelet 2009 elnevezésű konferencián Budapesten.

Meghalt A kockásfülű nyúl atyja, Richly Zsolt

Meghalt A kockásfülű nyúl atyja, Richly Zsolt

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Az egyházak veszélyt jelentenek az országra?

Spiegel: Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Spiegel: Még nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

Aláírta a Brexit-egyezményt Ursula von der Leyen

Aláírta a Brexit-egyezményt Ursula von der Leyen

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Már dolgoznak rajta, de így is legalább egy év, mire elkészül az új koronavírus elleni védőoltás

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax

Autó helyett is megállja a helyét – menetpróbán az új Yamaha Tmax