szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Spanyolországnak nincsenek gondjai államadósságának refinanszírozásával és nem igazolható az ezzel kapcsolatos piaci turbulencia – jelentette ki hétfőn a spanyol költségvetési államtitkár. Carlos Ocana hangsúlyozta: Spanyolországnak nincs szüksége pótlólagos finanszírozásra egyetlen nemzetközi intézménytől sem.

A híresztelés hamis és cáfolom - hangsúlyozta Ocana, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentését kommentálva, amely német kormányzati forrásokat idézve hétfőn azt írta, hogy az EU országai hitellel készülnek segíteni Spanyolországot, és ezen a héten tárgyalnak az ország helyzetéről.

„Spanyolország adósságszintje alacsony. Ugyanakkor teljesen más kérdés, hogy a piacok hogyan játszanak a bizalommal...a piaci felbolydulásnak azonban nincs olyan oka, amely a gazdasági alapokban kereshető” – jelentette ki Carlos Ocana.

Tagadta a hír valóságtartalmát az Európai Bizottság is. Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője kijelentette, nincs ilyen kérés sem Spanyolország, sem más euróövezeti tagállam részéről. Hozzátette: nincs konkrét terv sem arra vonatkozóan, hogy az unió hitellel segítené valamely tagországot.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hetek erőfeszítéseinek köszönhetően immár minden a helyén van ahhoz, hogy szükség esetén egy-egy tagállam uniós segítséghez jusson. Cáfolta a német sajtó értesülését a német pénzügyi tárca is.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportját elnöklő Jean-Claude Juncker környezetéből hétfőn közölték, hogy a hét legfejlettebb iparú ország (Németország, Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán) pénzügyminiszterei hétfőn távkonferencián egyeztetnek néhány napirenden lévő gazdaságpolitikai kérdésről. Ennél pontosabban ugyanakkor nem határozták meg a megbeszélés témáit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A spanyol megszorítások visszavetik a jövő évi növekedést

A spanyol kormány csütörtökön bejelentett új megszorító gazdasági csomagterve miatt kisebb lesz az ország jövő évre várt gazdaságnövekedése - jelentette be Elena Salgado spanyol pénzügyminiszter. A spanyol CCOO szakszervezet a csomag visszavonását követeli.

MTI Karrier

Munkaerő-piaci reformra kényszerülnek a spanyolok

A spanyol kormány június vége előtt el akarja fogadni a munkaerőpiac reformját, a szakszervezetek és munkaadók jóváhagyásával, vagy akár anélkül is - szögezte le hétfőn Elene Salgadó pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

A spanyol megszorítások lassítják a gazdasági növekedést

A spanyol kormány igen nehéz helyzetbe került azzal, hogy miközben a munkanélküliség így is a legmagasabb az euróövezetben, GDP-arányos államháztartási hiányának a csökkentése céljából megszorító intézkedéseket kellett életbe léptetnie, ami lassítja majd a gazdasági növekedést.

MTI Gazdaság

Spanyol megszorítások: fizessenek a gazdagok!

Spanyolország az elkövetkező hetekben a "kasszához kéreti" vagyonosabb, jól kereső polgárait, hogy nagyobb tehervállalással segítsék rendezni az ország költségvetési hiányát − jelentette be Jose Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök szerdán a spanyol parlament ülésén.

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

In memoriam: Egy Szomjas-filmből csakis egy Szomjas-film bontakozhatott ki

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust