szerző:
MTI / hvg.hu

Domokos László Fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a Fidesz-frakció − jelentette be Lázár János, a képviselőcsoport vezetője. Az ÁSZ alelnökének Warvasovszky Tihamért (MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete), Székesfehérvár polgármesterét jelöli a Fidesz.

Domokos László a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett közgazdász diplomát, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szakközgazdászi végzettséget. Diploma után a Békés Megyei Univerzál Kereskedelmi Vállalat osztályvezetőjeként dolgozott, majd Békéscsaba polgármesteri széke következett. 1998-ban lett parlamenti képviselő a Békés megye 5. számú választókörzetében, ahol az idei országgyűlési választásokon már negyedszer szerzett mandátumot.

Domokos László követheti Kovács Árpádot. Gazdaságpolitikusnak tartja magát
©

A Békés Megyei Önkormányzat elnöki posztját 1998 óta tölti be – négy év kivételével – máig. Honlapja szerint gazdaságpolitikusnak tartja magát: 1998-ig költségvetési szervek és vállalatok gazdasági tanácsadója, illetve 2001-től az Országgyűlés költségvetési- és pénzügyi bizottságának az alelnöke. Lázár János szerint Domokos László "azon kevés parlamenti képviselők közé tartozik, aki az elmúlt években, évtizedekben parlamenti munkáját a költségvetési ügyeknek szentelte", aki valóban ismeri az ország büdzséjét.

Elődje számvevőszéki tapasztalataival mindenestre nem vetekedhet: az ÁSZ elnöki posztját 1997 óta betöltő Kovács Árpád 1990-ben lett az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke, később igazgatója. Közben 2004 és 2007 között a számvevőszékek világszervezetének, az INTOSAI kormányzótanácsának elnöke is volt. Kovács Árpád ÁSZ-elnöki megbízatása 2009. december 9-én járt le, míg a számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Lázár János a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, javasolják a házelnöknek, hogy az ÁSZ elnökét és alelnökét június 28-án válassza meg az Országgyűlés. Warvasovszky Tihamérról szólva Lázár János azt mondta: respektált és elismert tagja a polgármesteri világnak, az egyik legjelentősebb megyei jogú város vezetője, ismeri az önkormányzati világot, pénzügyeket. "Azt remélem, hogy az Állami Számvevőszék alelnökeként alkalmas lesz arra, hogy a közpénzügyek egy részeként az önkormányzati pénzügyek ellenőrzését is felügyelje" − fejtette ki.

A frakcióvezető közölte: nem támogatják, hogy két ÁSZ-alelnököt válasszon azonnal az Országgyűlés. Lehetőséget szeretnének hagyni az új számvevőszéki elnöknek arra, hogy alakítsa ki álláspontját, van-e egyáltalán szükség az alkotmány rendelkezése értelmében második alelnökre, vagy nincs – mondta Lázár János. "Mi úgy gondoljuk, hogy az ÁSZ egy alelnökkel és egy elnökkel végre normálisan tud majd működni" − jegyezte meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kovács Árpád: a számvevők nem ragaszkodnak többletbérükhöz

Az állami számvevők nem ragaszkodnak "foggal-körömmel" többletbérükhöz - reagált Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke csütörtökön az Index hírportál értesülésére, miszerint a szervezet dolgozói nem hajlandók lemondani kéthavi pluszjuttatásukról.

MTI Itthon

Az oktatási tárcát bírálja a Számvevőszék

A szakiskolai fejlesztés előkészítésekor nem készült előzetes hatástanulmány, s a programra előirányzott összeg nem volt megalapozott, csaknem kétszerese volt annak, amit az évenként jóváhagyott költségvetés 2003 és 2006 között összesen tartalmazott - állapította meg jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Szegő Péter Vélemény

A cirkuszos esete az Állami Számvevőszék leendő elnökével

Magyarország tovább sodródik, lemaradva az európai főáramlattól, és a sodródáshoz még válságra sincs szüksége, állítják a Válságban és válság nélkül – a gazdaságpolitika rétegei címmel most megjelent tanulmánykötet szerzői: Csaba László, Győrffy Dóra, Muraközy László (szerkesztő) és Török Ádám. A kötetet a minap mutatták be a budapesti nemzetközi könyvfesztiválon. A szerzők közül Csaba László betegsége miatt távol maradt.

MTI Gazdaság

Módosíttatná a forrásmegosztási törvényt a számvevőszék

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvény módosítását javasolja az önkormányzati miniszternek, mert az nincs összhangban az önkormányzati törvénnyel - olvasható az ÁSZ jelentésében.

Macron erőpróbája: közlekedési sztrájk immár második napja Franciaországban

Macron erőpróbája: közlekedési sztrájk immár második napja Franciaországban

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

Az idei volt a legmelegebb ősz 1926 óta

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a köd miatt

Ködös, nyálkás időnk lesz

Ködös, nyálkás időnk lesz

Összetörjük magunkat az okostelefon miatt

Összetörjük magunkat az okostelefon miatt

Egyre később növünk fel

Egyre később növünk fel