szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhat rendbeli csalással vádolják a Taylor, Bean & Whitaker (TBW) amerikai jelzálog-hitelező cég korábbi főnökét, a sokadik generációs amerikai magyart, Lee Farkast. A BBC szerint tavaly óta csődben van a hitelezőcég, amelynél a csalások értéke elérte az 1,9 milliárd dollárt.

Az 57 éves Lee Bentley Farkas - akinek felmenői között számos magyar is található -, a floridai TBW elnök-vezérigazgatója volt korábban. Farkassal szemben a hűtlen kezelés vádja is megfogalmazódott, ugyanis bankok és szövetségi intézmények pénzét használta fel törvénytelenül. A vádirat szerint Farkas és más - meg nem nevezett - társai megpróbáltak az amerikai bankmentő csomagból (TARP) pénzt szerezni. A társtettesek sajtójelentések szerint az alabamai Colonial Banknál és a TBW-nél dolgoztak.

Farkast bűnszövetkezetben elkövetett többféle csalással is vádolják, többek között értékpapírokkal kapcsolatos műveletek miatt is felelősségre akarják vonni. Volt olyan idő, hogy a TBW 30 milliárd dollár értékű lakáshitelt ellenőrzött, de tavaly augusztusban csődöt jelentett. A TBW amerikai lapértesülésel szerint egy időben a Freddie Mac, a szövetségi jelzáloghitel-garantáló szervezet ötödik legnagyobb partnere volt, vagyis az USA egyik legnagyobb hitelezőcégének számított a lakóingatlanok piacán.

Lee Farkas. Fényes trükkök, látványos bukás
©

A vádirat szerint a csalássorozat 2002-ben kezdődött, amikor a TBW-nél készpénzproblémák jelentkeztek. És ekkor kezdték el más intézmények pénzét illegálisan felhasználni. Farkas és társai így jutottak hozzá Colonial Bank floridai, orlandói jelzáloghitelező részlegének 400 millió dollárjához és körülbelül másfél milliárd dollárhoz az Ocala Funding nevű szervezettől. Ez utóbbi egy TBW által ellenőrzött jelzáloghitelező társaság volt. Mindez hozzájárult a Colonial Bank és a TBW csődjéhez - állítja a vádirat.

A csalássorozat része volt az is, hogy Farkasék hamis közleményeket adtak ki azt sejtetve, mintha a TBW befektetett volna a Colonial Bankba. Így a Colonial megalapozatlanul próbált pénzhez jutni a szövetségi bankmentő csomagból. Összesen 553 millió dollárt próbáltak lehívni, de ez végül nem sikerült a BBC tudósítása szerint.

Most kedden, éjjel Lee Farkast éppen akkor tartóztatták le, amikor elhagyta azt az edzőtermet, amely egyébként az ő tulajdonában volt.  A feltételezések szerint Farkas maga 20 millió dollárt keresett a csalássorozat idején. A nyomozásban a szövetségi speciális revizorok, az FBI és a szövetségi értékpapír-felügyelet funkcióját ellátó SEC munkatársai vettek részt. Az ocala.com értesülései szerint a Marion megyei börtönbe vitték Farkast. A a jelzáloghitel-csalásokkal foglalkozó Mortgage Fraud Blog szerint Lee Bentley Farkastól biztos, ami biztos, több értékes autót foglaltak le a hatóságok, többek között egy 1963-as Rolls Royce-t , egy 1929-es Ford A modellel és egy 1958-as kabrió Mercedesszel együtt. Volt gyűjteményében egy 1961-es Porsche is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Új pártot alapított Volner János

Új pártot alapított Volner János