szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik üdvözlendőnek tartja a kormány által tervezett bankadót, ugyanakkor arra kéri a kabinetet, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy annak költségeit ne tudják a fogyasztókra terhelni a pénzintézetek.

Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: a Jobbik a szerződésmódosítások azonnali tilalmát javasolja, továbbá egy olyan pénzügyi ellenőrző rendszer felállítását is szükségesnek tartja, amely szankciókkal sújtaná a bankadó bevezetése utáni díjtétel-emeléseket.

A Jobbik követeli, hogy végre a pénzügyi rendszer is vegye ki a részét a közteherviselésből, a "multinacionális pénzintézetek leányvállalatait pedig ne tűrjük meg az országban, ha ebben nem vesznek részt" − húzta alá a politikus. A képviselő "vérlázítónak" nevezte, hogy 2010-ben a válság ellenére is becslések szerint 360-500 milliárd forintos éves nyereségre számíthat a magyarországi banki, pénzügyi szféra.

Z. Kárpát Dániel szerint tarthatatlan, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások tilalma nem lett kimondva, továbbá nehezményezte a kormány azon jelenlegi szándékát, amely csak három évig számol bankadóval és nem hosszú távon. A jelenlegi válságot a kereskedelmi bankok, pénzintézetek együtt idézték elő, a krízis magyarországi súlyosbodását pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Nemzeti Bank valamint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idézték elő − mondta a jobbikos politikus.

Hozzátette: a Jobbik által hirdetett elszámoltatás keretében a kártételben is részt kell vállalnia ennek a "díszes társaságnak". A politikus szerint a magyar pénzügyi rendszer akkor sem omlana össze, ha egy-egy nemzetközi bank kivonulna Magyarországról, sőt szerinte így tér nyílhatna a közösségi, illetve magyar tulajdonú bankok előtt. Ezen intézetek pedig vállalhatnák, hogy "csak fenntartható beruházásokat finanszíroznak, csak építő jellegű, vagy kulturális befektetésekbe adják pénzüket és semmi esetre sem környezetszennyező, vagy multinacionális érdekeket szolgáló beruházásokra" − mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Matolcsy elismerte, hogy a bankadó brutálisan nagy

Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Bankadó van másutt is, de jó lesz ez nekünk?

Orbán Viktor bejelentései közül a legjelentősebbnek a bankok nyakába akasztott 200 milliárdos különadó látszik. Egyre több az olyan vélemény, amely kétségbe vonja egy ekkora profitlecsapolás hasznát és megvalósíthatóságát. Pedig a bankok másutt is kénytelenek extra terheket felvállalni. Kétségek sem csak nálunk vannak.