szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedden kifulladt a piacok előző napi optimista lendülete, az euró gyengült, a forint követte: délután fél ötkor az eurót 279,45 forinton jegyezték a hétfő délután fél ötkor tartott 278,46 forint után. Hétfőről keddre virradóra 279,50 forint környékén állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben.

A dollár jegyzése 227,89 forint 1,2270 dolláros euró árfolyam mellett. Kedden délután fél ötkor a dollárt 224,52 forinton, az eurót 1,2384 dolláron jegyezték. A svájci frank jegyzése 205,65 forint a hétfő délutáni 202,51 forint után, 100 japán jent 251,64 forinton jegyeztek 246,18 forint után.

Hétfőn a térségbeli devizák, de általában is a feltörekvő piaci devizák komoly árfolyamnyereséget értek el a kockázatosabb eszközök iránt megélénkült befektetői érdeklődésének köszönhetően. A pozitív fordulatot a kínai jegybank hétvégi bejelentése váltotta ki a rugalmasabb jüan-árfolyampolitika bevezetéséről. Az értékpapír- és devizapiacok lelkes árfolyamemelkedéssel üdvözölték a harmadik legnagyobb nemzetgazdaság fizetőképes keresletének növekedésével egyenértékű hírt.

Az ázsiai tőzsdék, majd az európai tőzsdék is erőteljes emelkedéssel zártak hétfőn. Kedden azonban a kínai bankok összehangolt dollár vásárlással fékezték meg a jüan árfolyamának erősödését, alaposan lehűtve a piacok hétfői optimizmusát. Kedden az ázsiai tőzsdék veszteséggel zártak, majd veszteséggel nyitott Európa is. Az euró visszagyengült a hétfőn az 1,2490 dolláron elért egy havi árfolyam csúcsról. Az euró 1,3590-es svájci frank jegyzésen újabb történelmi mélypontot ért el.

Kedden lerontott banki eredmény-előrejelzések és bankoknak adott hitelminősítői besorolások rontása terelte vissza a piacok figyelmét az euróövezet pénzügyi stabilitási gondjaira. A francia Credit Agricole csökkentette görög érdekeltsége az Emporiki eredmény-előrejelzését, a Fitch rontotta a BNP Paribas besorolását, a S&P bejelentette, hogy növeli a spanyol bankok hitelveszteségeire vonatkozó előrejelzését.

A negatív hírek semlegesítették a német Ifo üzleti hangulat indexének hatását, amely júniusban két éves csúcsra emelkedett. A forint és a térségbeli devizák árfolyamának mozgását továbbra is a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulásához kötik a kereskedők. A forint árfolyama eszerint az elkövetkező napokban a 279-280-as euró jegyzés 1-2 forintos környezetében alakulhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!