szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteki árfolyamánál még erősebb a forint, de az európai kereskedés kezdete óta gyengülő tendenciát követ.

Hétfőn délelőtt tíz órakor 283,16 forinton jegyezték az eurót a bankközi kereskedelemben a péntek délután öt órakor tartott 284,15 forint után. A hét végén és hétfőre virradóra 283 közvetlen közelében mozgott a jegyzés. A dollárt 229,52 forinton jegyezték hétfőn délelőtt 1,2351 dolláros euró árfolyam mellett. Péntek délután a dollárt 231,42 forinton, az eurót 1,2292 dolláron jegyezték. A hét végén és hétfőre virradóra az euró jegyzése szilárdan a 1,2360-1,2380 tartományban mozgott. 

A svájci frank hétfőn délelőtt 210,84 forinton állt a péntek délutáni 211,06 forint után, 100 japán jent pedig 256,74 forinton jegyeztek 259,14 forint után. A pénteken még 4,11-4,14-es euró jegyzési tartományban mozgó zloty hétfőn délelőtt 4,10-es jegyzésről 4,11 felé tartott, a pénteken 25,78 és 25,86-os euró jegyzés között mozgó cseh korona pedig 25,73-25,74-es szűk euró jegyzési tartományban szilárdan tartotta magát. 

A pénteken 4,22-es euró jegyzésről 4,28-ra gyengülő román lej hétfőn a 4,30-as jegyzés felé tartott. Pénteken a román alkotmánybíróság döntése rendítette meg a lej árfolyamát azzal, hogy alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány és a parlament által elfogadott költségvetési megszorító csomag egyes intézkedéseit. A hír közvetve a térségbeli devizákat is megterhelte, mivel a román példa ragadóssá válása az egész térség kockázati megítélését hátrányosan érintheti. 

Hétfőn a román lej az áfa megemeléséről hozott hétvégi kormánydöntés miatt gyengült tovább. A piacok részben erre vezetik vissza a forint és a zloty által délelőtt felvett gyengülő tendenciát. 

A másik tényező a svájci frank újabb erősödése az euróval szemben újabb árfolyam csúcs beállításával 1,3426 frankos euró jegyzésen. A svájci frankot a jegybank engedte el néhány hete, beszüntetve az erősödést fékező nyíltpiaci beavatkozásait, melynek köszönhetően hatalmas mértékben megemelkedtek deviza tartalékai. A mostani erősödést a héten nyilvánosságra kerülő svájci makrogazdasági adatoktól várt kedvező értékeknek tulajdonítják. A kereskedők az első kemény technikai ellenállási pontot 1,3358-as árfolyamon várják. 

A térségbeli devizák árfolyamának mozgását továbbra is az euró/dollár árfolyam alakulásához kötik a kereskedők, amit a hét első napjaiban a G20 csúcstalálkozó eredményének értelmezése, a hét másodi felében pedig a friss amerikai makrogazdasági mutatók, különösen a pénteki foglalkoztatási adat befolyásolhat. A forint várható mozgási tartománya 282-284-es euró jegyzés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tovább gyengült a forint a bankközi piacon

A régiós devizákkal együtt tovább gyengült a forint árfolyama a befektetők általános kockázatkerülési hajlandóságának erősödésével: az euró csütörtökön délelőtt 281,50 forint volt, míg előző nap délután 280,2 forinton jegyezték.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Az euró gyengülése magával rántotta a forintot is

A forint a déli órákban ismét annyit gyengült, hogy az euró árfolyama 280 fölé került. Paradox módon az európai valuta esése húzta magával a forintot, s így egy euróért 13.20-kor már 280,25 forintot kellett fizetni.

MTI Gazdaság

Széles tartományban ingadozott a forint

A délelőtt folyamán komoly árfolyam veszteséget szenvedtek el a régiós devizák a G20 tanácskozását megelőző piaci óvatosság és a román megszorító csomag végrehajthatóságával szemben felmerült kételyek miatt. Az eurót pénteken délután öt órakor 284,15 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délután negyed ötkor tartott 283,53 forint után. A forint nap közben 283,09-es és 286,42-es euró árfolyam között mozgott.

MTI Gazdaság

Kissé gyengült a forint

Kissé gyengült a forint az euróhoz képest szerdán az esti órákban a kedd késői árfolyamhoz képest, de javult a kora délutáni árfolyamhoz viszonyítva.