szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent az euróövezeti „perifériális” országok államkötvényeinek hozamkülönbözete a német referencia kötvényekhez képest az EKB likviditásjavító tenderén jelentkező vártnál alacsonyabb igény hatására.

Az EKB 131,9 milliárd eurót juttatott az euróövezeti bankrendszerbe az elemzők által várt 200-300 milliárd euró helyett. Csütörtökön az EKB egy éves likviditásjavító programjának lejártával 442 milliárd euró visszafizetése válik esedékessé.

A 10 éves spanyol államkötvény hozamprémiuma a német 10 éves Bund-hoz képest a tender előtti 212 bázispontról 209-re, a 10 éves olasz-német hozamkülönbözet pedig 158 bázispontról 155-re csökkent.

„Az EKB-nál jelentkező készpénz iránti kereslet csökkenése azt jelzi, hogy a bankok forráshiánya a vártnál kevésbé súlyos, ami a kockázatvállalási hajlandóság javulásának irányába hat és ezáltal csökkenti a kötvények hozamkülönbözetét” – mondta a Commerzbank stratégiai elemzője Frankfurtban.

Az euró erősödését 1,22 közeli dollár árfolyamról 1,23 közelire és 1,32 közeli svájci frank árfolyamról 1,327-re az EKB tender piaci fogadtatásának tulajdonítják az elemzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Nézze meg, mennyit hozott saját nyugdíjpénztári portfóliója!

A magánnyugdíj-pénztárak teljesítményeinek szórása, volatilitása a választható portfóliós rendszer 2009-es bevezetésével fokozódott. A jelentős eltérések nemcsak a három kockázati kategória (klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési) között, hanem az egyes kategóriákon belül is fellelhetőek.

MTI Gazdaság

Külföldi eladói nyomás, megugró hozamok az állampapírpiacon

A csütörtöki 40 bázispont körüli emelkedés után péntek kora délutánra újabb 50-70 bázisponttal nőttek a hozamok a magyar állampapírok másodpiacán – mondták el kereskedők. A hozamok csütörtökön az államcsőd közvetlen veszélyéről szóló Kósa nyilatkozat után ugrottak meg, pénteken pedig Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő Kósa kijelentését megerősítő kommentárja újabb lökést adott a hozamemelkedésnek.

Gazdaság

Hatalmas teljesítményjavulás a unit linked eszközalapoknál

Erőteljes hozamemelkedés volt megfigyelhető a unit linked eszközalapoknál. A kép azonban csalóka: a tavalyi mélypontokat megelőző csúcsokat a piacok úgy tűnik már nem tudják elérni. Az életbiztosításhoz kötött konstrukciók elmúlt egy év alatti teljesítményéről szól a MoneyMoon elemzése.

MTI Gazdaság

Generali Alapkezelő: a növekedési portfóliók 10 százalékot is hozhatnak az idén

A következő hónapokban komoly felhajtóerőt generálhatnak a hazai részvény- és kötvénypiacokon a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló, tavaly augusztusban hatályba lépett kormányrendelet devizamegfeleltetési szabályokra vonatkozó rendelkezései – véli Pillár Zsolt, a mintegy 109 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont kezelő Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

MTI Gazdaság

A kereslet visszatér, de nő a hozam az ÁKK 3 hónapos DKJ aukcióján

A múlt heti gyenge kereslet után kedden a megszokott mértékű volt az érdeklődés az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által 45 milliárd forint értékben meghirdetett 3 hónapos diszkont kincstárjegyre. Az aukción több mint kétszeres volt a túljegyzés, de az átlaghozam tovább nőtt: 5,19 százalékra.

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk