szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén csaknem háromhetes késéssel, július 15-20 körül indul a dinnyeszezon - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója.

Mártonffy Béla elmondta: a hosszú távon átlagos 180-200 ezer tonnás terméshez képest mintegy 40 százalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten. Nagyon sokat változtathat ugyanakkor felfelé a kilátásokon az, ha a későbbi kötések beérnek, és ilyen meleg marad az idő, mint most.

Az előző, májusi időszak nem kedvezett a dinnyének, az akkor megkötött virágait ugyanis elveszítette, ez okozza a terméskiesést. A jelenlegi hőség sem kedvező, de Békésben, ahol a dinnyetermelés a legjelentősebb, 90 százalékban öntöznek is a dinnyetermelők. Ott ráadásul a dinnyének legalább 30 százalékát tökre oltották, aminek ellenállóbbak a gyökerei, így várhatóan gyorsabban is regenerálódik.

A szakember szerint a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra elegendő lesz, előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban "összeérik" a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon, mint amennyire ütemes piacra kerülés esetén megszokott. A dinnyések egyelőre reménykednek abban, hogy ez mégsem következik be. Kérdés ugyanakkor, hogy a friss dinnye exportot tudja-e teljesíteni Magyarország, hiszen július közepétől a legnagyobb európai dinnye-beszállító Magyarország. A szezont érintő késéssel - ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál még nagyobb is lehet - mennyire tudják teljesíteni a dinnyések a német, lengyel, skandináv és egyéb piacok igényeit.

A dinnyeexport árualap mennyiségét a fogyasztás is befolyásolhatja: ha ebből a szempontból nem kedvező az időjárás, akármilyen termés is van, nem fogy úgy a dinnye, amennyiben azonban meleg lesz, mint például most, s a kánikula hosszan tart, még a rekordtermés is kevés lenne - hívta fel a figyelmet a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

A hosszú ideig a magyar piacon lévő import dinnyénél  átcsomagolási probléma is volt, macedón, illetve görög dinnyét csomagoltak át. Ez ügyben a FruitVeB azonnal a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) fordult, ennek nyomán vizsgálatot indítottak, s büntetést szabtak ki. Az érintett áruház "véletlenre" hivatkozott, de a szakember az ilyesmit - mint fogalmazott - már megszokta.

A legfontosabb lépés ugyanakkor a feketekereskedelem és az átcsomagolások elkerülésére az lenne, ha a kormányzat biztosítaná a friss zöldség-gyümölcs szektor teljes átláthatóságát az EU által előírtak alapján. Az elmúlt két évben a korábbi kormányzat ezt nem tette meg - hívta fel a figyelmet Mártonffy Béla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gőgh Csilla Gasztro

Kolumbusz tojása helyett dinnye

Forróság szeptemberben, mediterrán tél, kánikula tavasz helyett, jégbe fagyó nyári napok. Lassan már a naptárnak sem hihetünk. Idejüket múlják a régi, megbízható, eligazító népi intelmek. Nemcsak a szeszélyes évszakok, de a megváltozott termelési-gazdasági, kereskedelmi környezet miatt is változnak fogyasztói szokásaink. Amennyi hátránya, annyi előnye is van, hozzászokunk a hosszú szezonokhoz, gyakorlatilag ahhoz, hogy egész évben minden kapható.

MTI Gazdaság

A dinnyetermesztők blokádot hirdetnek

A dinnyetermesztők blokád alá veszik azokat a felvásárlókat, akik nem adnak a dinnyetermesztőknek az áru kilójáért legalább 30 forintot - mondta az MTI-nek Karsai József (MSZP) országgyűlési képviselő csütörtökön.

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

Blokkolja az olasz hatóság a gyerekeknek a TikTokot, miután meghalt egy 10 éves lány

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve