szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Fordított verseny bontakozott ki 2009-ben a legnagyobb magyarországi cégek között. Válságévhez illően ezúttal nem az volt a tét, hogy ki mennyivel képes növekedni, hanem hogy ki milyen csúnyán esik vissza. A rangsor fő újrarendező elve: az a vállalat léphet előre, amelyiknek a számai picit kevésbé csökkentek, mint másokéi.

Az előző toplista abszolút nyertesei az energiában utazó cégek voltak, amelyek akkor – főleg a 2008-as világpiaci olajár-emelkedésnek köszönhetően – 29 százalékos gyarapodásnak örülhettek. Most a 12 energiacég bevétele 11 százalékkal apadt.

A legnagyobb ötvenből mindössze 19 cég tudott növekedni, 31 a megelőző évinél kisebb árbevétellel kényszerült beérni. Ez történt a dobogósokkal is; ők majdnem a kétötödét hozták össze a félszáz cég másfél ezermilliárd forintos forgalom-csökkenésének. Hármuk közül a legcudarabbul az Audi Hungaria Motor Kft. járt, amelyet le is taszított hagyományos második helyéről az ő 29 százalékával szemben „csak” 17 százalékos visszaesést elszenvedő Nokia Komárom Kft.

A legkisebb mozgás 2009-ben az előző évhez képest a legtöbb alkalmazottat foglalkoztatók listáján és az export-árbevétel szerinti top 50-en volt, az adózott eredmény, vagyis a nyereség alapján készült rangsorban viszont 2008-hoz képest megtörtént a trónfosztás. Arról, hogy tavaly ki ugrott a lista élére, illetve, hogy hogyan szerepeltek az európai gazdaság nagyjai, a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az 500 legnagyobb nyereségű hazai cég - íme a teljes toplista!

Az árbevétel szerinti toplistát a GE Holding nyitja több mint 242 milliárd forinttal, s a Yageo Europe műszaki cikk nagykereskedelmi cég zárja valamivel több mint 607 millió forinttal. Csak 7 cég szerepel legalább 100 milliárd, 19 társaság több mint 25 milliárd és 50 vállalat több mint 10 milliárd forint adózott eredménnyel.

hvg.hu Gazdaság

Ágazatok jellemző adatai és legnagyobb adózott eredményű cégei

A legnagyobb adózott eredményű hazai cégek listájában a legnagyobb részesedést az Egyéb szolgáltatás ágazat mondhatja magáénak az összesített adózott nyereség 28 százalékával. A második helyet a Pénzügyi és biztosítási szolgáltatás ágazat szerezte meg 19,6 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokán az energiaipar, -szolgáltatás, -kereskedelem áll 13,8 százalékkal. A listában összesen tizenhat ágazat cégei szerepelnek.

hvg.hu Gazdaság

Az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég listája

Az árbevétel szerinti toplistát a Mol nyitja több mint 3535 milliárd forinttal, s a Toepfer Magyarország agrár nagykereskedelmi vállalkozás zárja valamivel több mint 15 milliárd forinttal. Csak 13 cég szerepel legalább 500 milliárd, de már 78 társaság több mint 100 milliárd és 158 több mint 50 milliárd forint árbevétellel.

hvg.hu Gazdaság

Ágazatok jellemző adatai és legnagyobb cégei az 500-as listán

A legnagyobb árbevételű hazai cégek listájában a legnagyobb részesedéssel az Energiaipar, -szolgáltatás, -kereskedelem ágazat részesedik az összesített árbevétel 30,3 százalékával. A második helyet a Nagykereskedelem szerezte meg 15,4 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokán a Járműipar áll 9 százalékkal. A listában összesen tizenöt ágazat cégei szerepelnek.

hvg.hu Gazdaság

A megyék legnagyobb cégei és összesített eredményük

A legtöbb adózott eredményt érthetően a cégközpontok legtöbbjének helyet adó Budapest jegyezte közel 2100 milliárd forinttal, a legkevesebbet pedig Zala 3,5 milliárddal. A nyereség szerinti 500-as rangsorba a legtöbb céget Budapest adta, 296-ot, a legkevesebbet pedig Tolna megye, 2-t.