szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érvényben hagyta a MÁV Zrt. jelenlegi, "Ba2" cégosztályzatát a Moody's Investor Service, a hitelminősítő azonban stabilról negatívra változtatta hétfőn a magyar vasúttársaság kilátását.

A változtatásra azt követően került sor, hogy a Moody's pénteken bejelentette: leminősítési vizsgálat alá veszi Magyarországot. A negatív kilátás az intézet azon véleményét tükrözi, hogy a kormány a vállalat fokozott támogatására kényszerül, miközben a magyar vasúttársaság likviditási helyzete 2011-ben romlani fog.

A Moody's közleménye szerint a kilátás ismét stabilra változhat, ha csökken a jelenlegi "Baa1" osztályzatú magyar besorolást érintő nyomás és a MÁV likviditása és finanszírozása feletti kockázat. A magyar besorolás egyszerre több fokozattal történő leminősítése ugyan valószínűtlen, ilyen esetben azonban a MÁV értékelése is azonnal változna.

A Moody's Investor Service június végén rontott a vasúttársaság besorolásán, "Ba1"-ről "Ba2"-re módosítva azt. Az akkori változtatás azonban még stabil kilátást hagyott helyben. A hitelminősítő szerint a MÁV helyzete 2011-ben jelentős mértékben romlani fog, tekintettel a jövőre esedékes nagy összegű törlesztésekre. A MÁV-ra jelenleg érvényben lévő besorolás magas szintű kormányzati támogatást feltételez.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!