szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly elért nettó jövedelmük 80 százalékának megfelelő összegű személyi bírságot szabott ki a felszámolás alatt álló Általános Közlekedési Hitelszövetkezet (ÁKH) volt vezetőire a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet a honlapján közzétett határozat szerint célvizsgálatot végzett a hitelszövetkezetnél, s a pénzügyi szolgáltatási és kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások súlyos megsértése kapcsán fennálló személyes felelősségük miatt rótt ki személyi bírságot Faur Kálmánra, Kovács Jánosra és Molnár Józsefre, akik a vizsgált időszakban elnök ügyvezetői, ügyvezetői, illetve a felügyelő bizottság elnöki posztját töltötték be. 

A PSZÁF januárban biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez, mert saját tőkéje a jegyzett tőke alá süllyedt. Februárban a felügyelet visszavonta az ÁKH tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte az intézmény felszámolását, mert a felügyeleti biztosok azt állapították meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete a jövőben sem teszi lehetővé a biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működést. Az ÁKH betétesei részére az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mintegy 3 milliárd forint kártalanítást fizetett ki.

A hitelszövetkezetek abban különböznek a takarékszövetkezetektől, hogy - a pénzváltás kivételével - csak saját tagjaik körében végezhetnek pénzügyi tevékenységet, azaz csak tulajdonosaiktól gyűjthetnek betétet, és csak nekik nyújthatnak hitelt. Az általuk gyűjtött betétek betétbiztosítási védelem alatt állnak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Milliós bírságok magánszemélyeknek a PSZÁF-tól

Több milliós bírságot szabott ki két magánszemélyre és egy felszámolás alatt álló társaságra engedély nélkül végzett tevékenység miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) piacfelügyeleti eljárása során.

MTI Gazdaság

Orbán kinevezte a PSZÁF két alelnökét

Orbán Viktor Balogh Lászlót és Sáray Évát nevezte ki hat évre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete alelnökévé - jelent meg a Magyar Közlöny legutóbbi számában.

MTI Karrier

Még többet kereshetnek a PSZÁF alelnökei

A parlamenthez benyújtott tövényjavaslathoz képest nagyobb keresetet engedélyezne a PSZÁF alelnökeinek az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága.

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten