szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezen a héten kezdi exportálni a tengerentúlra 3 puttonyos aszúját a kizárólag állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt., a cég borai az idén 24 országban találnak piacra – közölte Kiss István, a társaság vezérigazgatója.

A pénzügyi-gazdasági válság ellenére dinamikusan nő a Tokaj Kereskedőház exportja, az évente átlagosan értékesített 7 millió palack borból 3 millió jut külpiacra, ebből 2,5 millió palackot visznek ki kelet-európai országokba – mondta a vezérigazgató.

Kiss István közölte: a cég és az amerikai Costco üzletlánc megállapodása alapján csütörtöktől megkezdik amerikai exportjukat, az idén 250 ezer palack 2001-es évjáratú, díszdobozos csomagolású, 3 puttonyos aszút forgalmaznak a tengeren túlra.

A vezérigazgató – akit a július eleji rendkívüli közgyűlésen az állami tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megerősített posztján – elmondta: boraik 60 százaléka belföldön, 40 százaléka külföldön talál vevőre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gasztro

A tokaji borvidékről ír a New York Times

Európa legérdekesebb borvidékei közé tartozik a tokaji régió, nemcsak az édes aszú és az egyedi száraz fehérborok, hanem különleges, zsidó, orosz, magyar és görög elemeket ötvöző történelme és kultúrája miatt is - olvasható a The New York Times hétvégi utazási mellékletében.

hvg.hu Gazdaság

Tokaji borvita: 2011-ig csak egy maradhat

Újra kiéleződött a magyar-szlovák borvita: északi szomszédunk is bejegyeztette a Tokaj nevet az EU elektronikus bornyilvántartási rendszerébe. A tokaji borászok szerint a magyar kormány eddig túl türelmes volt, most már keményebben kellene fellépnie. Az uniós borreform miatt viszont legkésőbb 2011-ben lezárul a több mint fél éve dúló csatározás.

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Eltűnt egy indonéz tengeralattjáró

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok