szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Financial Times címoldalán azt közöltek, hogy a búza ára az orosz szárazság miatt olyan sebességgel nő, amire a hetvenes évek óta nem volt példa. A riadalmat egy orosz minisztériumi tisztviselő félreértelmezett nyilatkozata is tovább tüzelte.

Rosszul idézte a sajtó Alekszandr Beljajev orosz mezőgazdasági miniszter-helyettes  keddi kijelentését arról, hogy Oroszország nem szándékozik korlátozni a gabonaexportot, Beljajev ugyanis csupán annyit mondott, hogy a mennyiséget majd az országos termésadatok összesítése után határozzák meg – írta szerdán a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

A hírügynökségek keddi jelentései szerint Beljajev azt monda, hogy Oroszország meg akarja őrizni a gabonaexport tavalyi szintjét, ami 21,4 millió tonnát jelent.

Oleg Akszjonov, a mezőgazdasági minisztérium szóvivője azonban a Vedomosztyinak elmondta: a miniszter-helyettes csupán arra utalt, hogy nem volt könnyű megszerezni a piacokat, és ezért meg kell őrizni a meglévő potenciált. A konkrét számokat azonban majd csak akkor határozzák meg, amikor már összesítették, hogy mennyi lett az idei termés.

A lap szerint az exportszint megőrzésének feltételezése  már csak azért is furcsa, mert maga Beljajev közölte, hogy a minisztérium a korábbi 85 millió tonnáról 70-75 millióra csökkentette előrejelzését, míg tavaly 97,1 millió tonna gabona termett. Ugyanakkor Arkagyij Zlocsevszkij, a Gabona Terméktanács elnöke szerint Oroszország központi részén és a Volga mentén a nagy hőség és az aszály az országosan mintegy 78 millió hektárnyi gabonaültetvényből mintegy 10 millió hektárt teljesen kiégetett. A terméktanács szerint az export 11-14 millió tonnára csökken az idén.

Emellett a hőség és az aszály tovább tart, és elemzők szerint nem kizárt, hogy az előrejelzéseket tovább kell módosítani, akár 70 millió tonnánál is kevesebbre. Az Agrárpiaci Konjunktúra Intézet hétfőn már meg is tette ezt: előrejelzését a várható termésre vonatkozóan 75 millió tonnáról "70 millióra, vagy kevesebbre", az exportot illetően 10-12 millióról "10 millióra és kevesebbre" módosította.

A lap szerint mindezt alighanem a befektetők is felmérték, mert Beljajev szavai nyomán ugyan némileg esett a gabona ára a tőzsdéken, ahol előző nap, például Chicagóban 22 hónapos csúcsot ért el, de a hatás csak rövid érvényűnek bizonyult, ugyanis késő délután újra felszöktek az árak.

Közben Oroszországban is tovább drágul a gabona, ami szintén az export csökkenése irányába hat majd. Áremelkedéshez vezet az is, hogy elhalasztották az intervenciós alapban lévő gabona értékesítésének augusztus 4-re tervezett megkezdését - összesen 3,1 millió tonnáról van szó, de az eddig bejelentett igények meghaladják az 5 millió tonnát-, mivel át akarnak térni a tőzsdei értékesítésről a kvótákra, s ennek módszertanát még csak most dolgozzák ki. Túl ezen jelentős mennyiségre lesz szükség az erdő- és tőzegtüzek áldozatainak kenyér- és takarmánygabonával, valamint vetőmaggal való megsegítéséhez.

Beljajev azt is mondta, hogy a kormány tisztességesnek tartja az 5 500 rubeles tonnánkénti árat, s azon lesz, hogy ne dráguljon tovább a gabona.

Az intervenciós alapról szóló kormánydöntésig  a Kommerszant című lap szerint más hatalmi szervezetek is segítik majd a mezőgazdasági minisztériumot: így a versenyhivatal bejelentette, hogy utasította területi szerveit az élelmiszer-piaci helyzet szigorúbb ellenőrzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Nem adták oda az államnak a gabonát a termelők

Egyetlen deka gabonát sem adtak el a termelők az államnak a hétfőn zárult aukció során. Miközben a hírek pangó gabonapiacról szólnak, úgy tűnik, kevés volt az a tonnánkénti nettó 24 500 forint, amit a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. ajánlott az árpáért és a búzáért – írja a Népszabadság.

MTI Gazdaság

Gombás a búza, drágulhat a liszt

Több mint ötven százalékkal is emelkedhet a liszt ára – írta a Kisalföld hétfői száma a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójának prognózisát idézve.

hvg.hu Gazdaság

Jelentősen csökkent a gabonatermés tavaly

Tavaly 17,8 százalékkal kevesebb, 11,9 millió tonna gabona termett, miután búzából 22 százalékkal csökkent a termés 4,4 millió tonnára, a kukoricatermés pedig 15 százalékkal volt kevesebb, 7,5 millió tonna – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Már gyűjtik a pénzt a töltőtollak Teslájára, magyarok találták ki

Már gyűjtik a pénzt a töltőtollak Teslájára, magyarok találták ki

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről

Minden korábbinál nehezebb tárgyalások jöhetnek a 2021-es minimálbérekről