szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lefelé módosította az ukrán mezőgazdasági minisztérium az idén várható búzatermésről szóló becslését, és ugyanezt tette két független elemző intézet is. Ugyanakkor csökkent a búza ára a nemzetközi tőzsdéken profitkivét miatt, jelezvén, hogy az árakat nemcsak a termés-és exportkilátások romlása, hanem a spekuláció is fűti.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium egyik magát megnevezni nem kívánó tisztviselője szerint a kedvezőtlen időjárás miatt az idén 17 millió tonna búza betakarítása várható a tavalyi 20,9 millió tonnát követően. Az UkrAgroConsult 17,75 millió tonnára szállította le terméselőrejelzését a korábbi 18,60 millióról, az export várható mennyiségét pedig 5,95 millió tonnára változtatta  7,1 millióról. Az ukrán Agribusiness Club 17,50 millió tonnás termést vár 18,06 millió helyett, az exportmennyiséget 6,0 millió tonnára vitte le 6,8 millióról.

Közben a nemzetközi tőzsdéken profitkivét miatt hétfőn folytatódott a búza árának pénteken megkezdődött csökkenése: a chicagói terménytőzsde elektronikus kereskedésében hétfőn hajnalban 4,34 százalékkal 6,94 dollárra esett vékánként (egy véka=36,35 liter) a búza szeptemberi jegyzése miután pénteken délután már 7,6 százalékkal esett az ára a péntek hajnali 8,36 dollárról. Június elején a drágulás beindulása előtt 4,25 dollárba került egy véka búza. 

A párizsi árutőzsdén 2 euróval, 0,95 százalékkal 207,50 euróra esett egy tonna búza ára novemberi szállításra, miután pénteken 6 százalékkal csökkent 209,50 euróra a csütörtöki 236 eurós csúcsról. Elemzők megjegyezték: az árakat a spekuláció is fűti, ami azonnal beindult, amint hírek jöttek a rossz termésről és a gyenge minőségről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

Az ellenzék szerint Orbán a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt