Tetszett a cikk?

A kedvezőtlen időjárás miatt lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, ahol a szüret időpontja is kitolódik szeptember második felére - írta az Észak-Magyarország.

A szőlőtermelők becslése szerint legalább 30 százalékkal lesz kevesebb a szőlő Tokaj-Hegyalján, mint tavaly. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő lapnak nyilatkozva azt mondta: a muskotályos szőlő szüretelését legkorábban szeptember második felében kezdhetik meg, a furmint és a hárslevelű pedig október közepénél hamarabb nem kerülhet puttonyba. A szakember nagyon magas terméskiesést prognosztizált, mint mondta, az vélhetően a 30 százalékot is meghaladja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gasztro

A tokaji borvidékről ír a New York Times

Európa legérdekesebb borvidékei közé tartozik a tokaji régió, nemcsak az édes aszú és az egyedi száraz fehérborok, hanem különleges, zsidó, orosz, magyar és görög elemeket ötvöző történelme és kultúrája miatt is - olvasható a The New York Times hétvégi utazási mellékletében.

MTI Gazdaság

Újabb tiltakozás a tokaji védelmében

Az Európai Bizottság jogsértő eljárása nyomán újonnan kiéleződött magyar-szlovák névvita a "Tokaj" eredetmegjelölés körül − közölte Tabajdi Csaba MSZP EP-delegációjának vezetője, aki az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult.

hvg.hu Gazdaság

Tokaji borvita: 2011-ig csak egy maradhat

Újra kiéleződött a magyar-szlovák borvita: északi szomszédunk is bejegyeztette a Tokaj nevet az EU elektronikus bornyilvántartási rendszerébe. A tokaji borászok szerint a magyar kormány eddig túl türelmes volt, most már keményebben kellene fellépnie. Az uniós borreform miatt viszont legkésőbb 2011-ben lezárul a több mint fél éve dúló csatározás.

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Titkos üzenetet írtak a Perseverance ejtőernyőjére, és most már azt is tudni, mi volt az

Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt

Elon Musk 15 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt

Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Kriszta szívügye az olvasó gyerekek nevelése