szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az IMF-program igen fontos stabilizáló szerepet töltött be a magyar gazdaságban, és új megállapodás hiányában valószínűsíthető Magyarország adósbesorolásainak visszaminősítése – áll az egyik nagy nemzetközi befektetési tanácsadó csoport új, átfogó elemzésében.

A New York-i és londoni székhellyel működő AllianceBernstein helyzetértékelése szerint a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás „kulcsfontosságú gazdaságpolitikai rögzítő elemként” szolgált az elmúlt két évben, stabilizálta a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot, és betömte a külső finanszírozáson támadt léket, amikor a külföldi tőkebeáramlás a globális hitelválság kifejlődése során gyakorlatilag befagyott.

Az IMF pénzügyi kisegítő szerepe most már ugyan csökkent, de jelenléte rögzítő tényezőként „ugyanolyan fontos, mint eddig bármikor”.

Az AllianceBernstein elemzői szerint ha a kormány „önként” nem lép ismét kapcsolatba az IMF-fel, akkor várható, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő rontja a magyar adósosztályzatot.

A Moody's július végén jelentette be, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői államadós-besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Gazdaság

IMF-tárgyalás: Magyarország rendkívüli hír lett a CNBC-n

"A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közlésében szereplő, az IMF-fel ősszel várható tárgyalások kizárólag az IMF alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal megtörténő gazdaságpolitikai konzultáció keretében történnek majd", azaz nem egy új hitelmegállapodással összefüggő tárgyalásról van szó − idézi a tárca mai közleményét a portfolio.hu. A hírportál szerint a helyesbítés hatására a forint zuhanni kezdett és az amerikai CNBC is megszakította adását.

MTI Gazdaság

Folytatódhatnak ősszel a tárgyalások az IMF-fel

Folytatódhatnak a tárgyalások ősszel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) − erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztálya a Bloomberg hírügynökség kedden este kiadott információját.

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant választotta társelnökévé az MSZP

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes

Radar360: Indul a parlamenti ősz, ismét polgármester lett a vadászházas fideszes