szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét erősödött a svájci frank az euróhoz képest csütörtökön délelőtt, miután nyilvánosságra került, hogy a svájci gazdaság a várakozásoknál erőteljesebben bővült a második negyedévben.

Délelőtt tíz óra körül egy euró 1,2956 svájci frankot ért, áttörve az 1,30-as határt a GDP-adat közlése után. A svájci hazai össztermék 0,9 százalékkal bővült a második negyedéven az elsőhöz képest − elemzők 0,8 százalékot vártak −, éves összevetésben 3,4 százalékos volt a bővülés az első negyedévi 2,3 százalékkal szemben.

A vártnál kedvezőbb adat alátámasztja a jegybank új politikáját, mely szerint egyelőre nincs szükség a frankot gyengítő beavatkozásra, hiszen a gazdaság az erős frank mellett is szépen fejlődik. Bár az előrejelzések szerint a második félévben már veszíthet lendületéből a gazdaság, miután a globális gazdaságban is lassulás várható, és az erős frank végtére is hátráltatja az exportőrök kibontakozását.
 
Ugyanakkor elemzők azt is felvetik, hogy a frank újabb csúcsokra hághat az euróval szemben, ha az amerikai foglalkoztatásról pénteken nyilvánosságra kerülő adatok rosszak lesznek, és felerősítik a gazdasági kilátások esetleges romlásával kapcsolatos aggodalmakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tétovázik a forint: alig változott a svájci frank árfolyama

Alig változott szerda reggelre a forint árfolyama a kedd estihez képest, röviddel hét óra előtt az eurót 286,54 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd este nyolc órai 286,83 forint után. A svájci frankot 222,38 forinton jegyezték kora reggel a kedd késő esti 223 körüli jegyzések után.