szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság október 6-án mutatja be az új belső piaci törvényt, amely a munkahelyteremtés és a növekedés fellendítését célozza meg. A jogszabálytervezetben – írja az euractiv.hu – a Bizottság a kis- és közepes vállalkozásokat, és magukat az állampolgárokat helyezi a középpontba. A reform a 20 éves belső piac megújításával számos eddigi hiányosságot kíván orvosolni.

A belső piac reformjának keretében közel harminc javaslatot, köztük új adóügyi, csalás elleni és kkv-szabályozást készítettek elő az Európai Bizottság illetékes tagjai. Michel Barnier júliusban arról számolt be, hogy a szabadalmak fordításáról szóló új szabályozás is, az uniós körökben csak Single Market Act-nek, vagyis belső piaci törvénynek nevezett javaslat része lesz.

A reformtervezetet kidolgozó, kilenc európai biztosból álló munkacsoportot Michel Barnier belső piaci biztos vezeti. A kész dokumentumot várhatóan október 6-án mutatják be. Jelenlegi változatában a tervezet néhány ponton fedi a kisvállalkozói intézkedéscsomagot (Small Business Act), és az EU új innovációs stratégiájának elemeit is. A reform az Egységes Európai Okmányt (Single European Act) váltaná fel, amely az új szabályozás várható életbe lépésekor (2012 decemberében) lesz éppen 25 éves. A reform szimbolikus jelentőségét emeli, hogy ekkor lesz 20. évfordulója annak, hogy létrejött az EU belső piaca.

Az Európai Bizottság egyik belső dokumentuma szerint az egységes piaci törvény különös figyelmet szentel az európai gazdaságban tevékenykedő 500 millió embernek: „A piacoknak az állampolgárokért kell dolgozniuk, és nem fordítva” – írja az EurActiv.

A Bizottság figyelembe veszi a kis- és közepes vállaltok könnyebb forráshoz jutására, a közbeszerzések reformjára, valamint az „okosabb szabályozásra” tett javaslatokat, illetve felülvizsgálná a kisvállalkozói intézkedéscsomagot.

A korábbi versenypolitikai biztos, Mario Monti szerint a tagállamoknak az eddiginél szorosabban kell koordinálniuk az adópolitikájukat. Az ex-biztos ugyanakkor nem tett javaslatot egy közösségi adórendszer kialakítására. Monti úgy véli, hogy számos kapocs hiányzik még ahhoz, hogy a belső piac a maga teljességében működjön. 2012-ig ezeknek a hiányosságoknak a kezelése lesz a prioritás.

Az új jogszabály tervezetén az ipari ügyekért felelős Antonio Tajani, a versenypolitikai biztos, Joaquín Almunia, az adózásért felelős Algirdas Šemeta, a kereskedelmi biztos, Karel De Gucht, a digitális ügyekért felelős Neelie Kroes, a közlekedéspolitikai biztos, Siim Kallas és a gazdasági és monetáris biztos, Olli Rehn dolgozott. A fogyasztóvédelmi kérdésekben illetékes John Dalli és a foglalkoztatási tárcát vivő Andor László szintén hozzájárultak a tervezet végleges formájához. A biztosok kollégiuma Mario Montival való konzultáció után július 20-án hagyta jóvá a belső piaci törvény tervezetét.

A Bizottság egy munkadokumentuma szerint a belső piac továbbfejlesztését a következő indokolja: „fennáll a veszélye, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egy ideig stagnál majd Európában”. A háttéranyag szerint az elöregedő társadalom és a munkaképes lakosság számának csökkenése veszélyezteti Európa szociális piacgazdaságát és a jóléti rendszert. „A belső piac és annak négy alapszabadsága – az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad mozgása – Európa egyik legfontosabb versenyelőnye. Ezek továbbfejlesztése és mélyítése az egyik legjobb lehetőség arra, hogy Európa okos, fenntartható és befogadó gazdasági növekedést érjen el” – olvasható a bizottsági dokumentumban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Szoros gazdasági együttműködést hoz a holnapi brüsszeli csúcs

A következő tízéves uniós gazdasági stratégia jóváhagyását, a válság elleni fellépés folytatását, illetve a gazdaságpolitikai együttműködés megerősítését célzó intézkedések előkészítését tűzte napirendre egyebek között az európai uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsa, amely csütörtökön tartja hagyományos félévzáró ülését Brüsszelben.

MTI Gazdaság

Nyilatkozatok az EU-csúcson

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos brüsszeli találkozóján a vezetők egyebek között arról cserélnek eszmét, hogyan lehet fokozni az együttműködést és a koordinációt a tagországok gazdaságpolitikájában.

MTI Világ

Obama: az európai gazdasági gondok nehézséget okoznak Amerikának

Az amerikai gazdaság alapvetően erősödik, de az európai gazdasági gondok miatt úgymond ellenszélbe került, ezért erőteljesebb serkentő lépésekre van szükség a munkanélküliség csökkentésére – mondta kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, miután tanácskozott a központi bank, a Fed elnökével.

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Hirtelen kétszer annyian lettek a kisberényi választók, új szavazást kell tartani

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró