szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ágazati problémák mellett a természet is megnehezítette az agrárium életét idén, hiszen a vegetációs időszak nagy részében több mint 400 ezer hektár volt víz alatt; bár a felmérés még tart, a károk nagysága a legszerényebb számítások szerint is eléri a 200 milliárd forintot, melynek háromnegyede a mezőgazdaságot sújtja − mondta egy szegedi konferencián Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A mintegy 150 milliárdos kárral szemben csak 4 milliárd forint van a kárenyhítési alapban. A tényleges károk ismeretében október elején a kormány elé kerül egy előterjesztés, arról, hogy az alapot milyen mértékig kellene feltölteni. Emellett a kárenyhítési folyamatban próbálták egyszerűsíteni a vis major eljárást, az igazolás megszerzése ezért egyablakossá vált - mondta.

Az Uniót is megkeresték, hogy a területalapú támogatások megelőlegezhetőek legyenek, erre hivatalos választ szeptember 20-át követően várnak – mondta az államtitkár. Pozitív válasz esetén, várhatóan október második felében kifizetik az unió által engedélyezett támogatási összeget, ami legkevesebb 50 százalék, azaz mintegy 24 ezer forint hektáronként. A bankokkal is folyamatosan tárgyalnak a hitelek átütemezéséről, illetve kidolgozás alatt van a károsultak számára adható új forgóeszköz finanszírozási konstrukció.

Kiemelt problémának tartja az államtitkár a mezőgazdaságban megkötött különböző teljesítési szerződéseket. Mint kifejtette, a termeltetési szerződéssel rendelkezők a vis major-igazolással mentesülnek a kötelezettség alól, de sajnos sokan szállítási szerződést kötöttek. Olyan készlet szállítását vállalták, amit nem tudnak teljesíteni, s vannak olyan felvásárlók, akik függetlenül attól, hogy nem termett meg a termény, vagy elvitte a víz, a jég, követelik a teljesítést és kötbérrel fenyegetőznek.

Ez jogilag nagyon nehéz helyzet – magyarázta az államtitkár, hozzátéve: a minisztérium minden segítséget megad a termelőknek, honlapján például különböző jogi tanácsokat tettek közzé, sőt a versenyhivatallal is tárgyalásokba kezdtek. „Úgy gondolom, hogy az olajos növények felvásárlóinál bizonyítható az erőfölénnyel való visszaélés, csak egy érdekképviseletnek vagy a termelők egy részének meg kell tenni a feljelentést.”
 
A búzánál azonban már komolyabb problémát lát az államtitkár, hiszen ott több felvásárló szerepelt a piacon. „Velük a közeljövőben le fogok ülni és udvariasan megkérem őket, hogy gondolják végig, ha Magyarországon sokáig akarnak a gazdaságban szereplők maradni, akkor látnak-e olyan megoldást, ami hosszú távon lehetővé tenné az ő szerepvállalásukat a magyar mezőgazdaságban”− fogalmazott az  államtitkár.
 
Az aratásról szólva elmondta: nagyon rég fordult elő, hogy 1 millió hektárnál kisebb területről  takarítottak be őszi búzát az országban. Nagyon nehéz és elhúzódó aratással 3,7 tonna volt a búza átlagtermése a várt 4,5 tonnával szemben. A gabonából mintegy 3 és fél millió tonnát takarítottak be, melynek 60 százaléka étkezési, s ez bőven fedezi az ország kenyérgabona szükségletét, mely 1,2- 1,3 tonna. A kukoricából és a napraforgóból jó termést várható − tette hozzá Czerván György.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Mitől lesz több pénz a magyar mezőgazdaságban?

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt. Egy jól működő uniós, illetve magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba azonban csökkenthette volna a visszaesést, kialakítása most kezdődő kilábalási időszakban is lökést adhat a szektornak - álla a Lízingszövetség közleményében.

hvg.hu Gazdaság

A bajban lévő mezőgazdasági beruházások lízinggel még megmenthetők

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt. Egy jól működő Uniós, illetve magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba azonban csökkenthette volna a visszaesést, ennek létrejötte pedig a most kezdődő kilábalási időszakban is óriási lökést adhat a szektornak – vélekedik a Lízingszövetség.