szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes kalkulációk szerint évente mintegy 35,5 milliárd forint többlet játékadó-bevételhez jutna az állam, és mintegy 16 ezer új munkahely is létesülhetne azoknak a javaslatoknak az elfogadása nyomán, amelyet szerdán egy szakmai tanácskozáson ismertetett Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke.

A javaslatokról az MSZSZ elnöke Budapesten a SYMA-csarnokban zajló Gamexpó nemzetközi Játék és Nyerőgép Szakkiállításon, a tanácskozást megelőzően beszélt. A javaslataik lényege, hogy mind az állam több játékadó-bevételhez, mind pedig a nyerőgépeket üzemeltető vállalkozók több árbevételhez jussanak a jelenleginél. Erre azért van szükség, mivel a gazdasági válság miatt csökkent a fizetőképes kereslet, így a vállalkozók jövedelme, sőt az állami játékadó-bevétel is jelentősen kevesebb.

Ezért a Magyar Szerencsejáték Szövetség javasolja, hogy szabályozzák az internetes játékpiacot, továbbá gondolják újra a nyerőgépek üzemeltetésére, valamint a pókerjátékra vonatkozó szabályokat is.

Az elnök úgy vélte: az internetes szerencsejáték szabályozása révén az állam minimálisan mintegy 15 milliárd forint többlet játékadó-bevételhez jutna évente. Továbbá az egyéb területek újra szabályozásával további mintegy 17 milliárd forint többlet játékadó-bevétel is jelentkezne.

A játékgépek üzemeltetői is legalább 10 százalékos árbevétel-növekedést érhetnének el. Ezzel visszaállítható volna a nyerőgépek országos összárbevétele a néhány évvel ezelőtti 90 milliárdot meghaladó szintre. Hozzátette: a múlt évben a játékgépek árbevétele valamivel haladta csak meg a 81 milliárd forintot.

Schreiber István szerint az új szabályokat úgy kellene megalkotni, hogy az internetes játékokat, ha azokat külföldiek üzemeltetik, csak magyar terjesztőn keresztül árusíthatnák. Továbbá a magyar üzemeltetők kedvezőbb működtetési feltételeket kapnának, mint a külföldiek. Ez egy patrióta szabályozás lenne, ami nem szokatlan az unióban, van ilyen példa Franciaországban és Belgiumban is.

Emellett a játékgépek jelenlegi két kategóriája mellett, egy harmadik kategóriát is bevezetnének. Ez vagy interneten keresztüli játékot jelente, vagy hálózatba kötött nyerőgépek működtetését. Az eddigi játékadót – amely most havonta és gépenként 100 ezer forint – pedig átalakítanák a bevételhez igazodó százalékos mértékű játékadóvá. Azaz az árbevétel bizonyos százalékát kellene játékadóként az üzemeltetőnek befizetnie.

A póker szabályait is változtatnák, mivel a szakember szerint most az nem a tényleges szabályokhoz, hanem egy elképzelt környezethez igazodik. Így a játékosok játéklehetőségeit korlátozza, és nem teszi vonzóvá a legális pókerszervezést.

Schreiber István szerint az új szabályozással munkahelyeket is lehetne teremteni, mivel a gazdasági válság miatt az utóbbi években mintegy 5 800 játékhely szűnt meg Magyarországon, ami mintegy 10-15 ezer munkahely megszüntetését is jelentette. Emellett a „harmadik kategóriás” játékgépek bevezetésével a nyerőgépeket üzemeltető vállalkozások árbevétel-növekedéshez juthatnának.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke úgy vélte: az új szabályozásról még hónapokig kell egyeztetni majd az állami illetékesekkel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyi részlegével, az APEH-hel, valamint az állami szerencsejáték-szervező céggel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Rádiót vett a Szerencsejáték volt vezére

Félmilliárd forintért szerezte meg a Neo FM kereskedelmi rádió 75 százalékát Székely Gábor, akit a kormányváltás után menesztettek a Szerencsejáték Zrt. éléről. Az ügylet hátteréről a csütörtöki HVG ír.

MTI Gazdaság

Milliárdokat hozhatna az államnak az online-fogadás szabályozása

Szabályozná az online szerencsejáték-piacot a Magyar Szerencsejáték Szövetség. Számításaik szerint jelenleg évi 15 milliárd forint bevételtől esik el az állam azzal, hogy a netes fogadóirodák és pókerszalonok működése itthon nem rendezett – írja a szerdai Napi Gazdaság.

MTI Gazdaság

Tilos hirdetni az online pókert

Nem szabad hirdetni a pénzben játszott online pókert, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több eljárást is indított ilyen típusú reklámok miatt – olvasható az fn.hu cikkében, amely szerint egy Portugáliával kapcsolatos uniós döntés miatt az eljárások immár sikerrel is kecsegtetnek.

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Orbán is gratulált a német CDU új elnökének

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje