szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona − mondta Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója szerdán egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

Az ÁSZ főigazgatója emlékeztetett arra: a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy látta el a rábízott állami vagyon kezelésével kapcsolatos feladatait, hogy nem rendelkezett  szabályos, pontos és teljes körű vagyonnyilvántartással. 

Az állam úgynevezett üzleti vagy vállalkozói vagyona könyv szerinti értéken 12 900 milliárd forint, a szakértői becslések szerint viszont 42 800 milliárd forintot ér − mondta Lóránt László.  Az önkormányzati alrendszerben is nagy a bizonytalanság − tette hozzá. Az önkormányzati vagyon értéke jelenleg 11 300 milliárd forintra tehető, öt évvel ezelőtt viszont csupán 3 000 milliárd volt.

A hatalmas különbség annak a következménye, hogy öt éve 0 és 100 forint között volt számon tartva 550 ezer jószágtest (telekkönyvi egység) értéke, azóta pedig − egyebek között az ÁSZ nyomására − újra értékelték és nyilvántartásba vették a vagyont − mondta Lóránt László a beszélgetésen, amelyen a budapesti Corvinus Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetének új, állami ingatlangazdálkodással foglalkozó képzési programját mutatták be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hiányosságokat talált az ÁSZ a vagyonkezelő tavalyi működésében

Alapvető hiányosságokat állapított meg az Állami Számvevőszék a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi jogi szabályozásában, a döntési folyamatokban és a vagyonnyilvántartásban, felelősségre vonás azonban a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt - ismertette Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke.

MTI Itthon

Új zárszámadási gyakorlatra van szükség az ÁSZ szerint

Bár a 2009-es költségvetés zárszámadásának normaszövege és mellékletei egymással összhangban állnak és megfelelnek az államháztartási törvény vonatkozó előírásainak az Állami Számvevőszék szerint a jelenlegi gyakorlaton tovább kell lépni - állapította meg Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hétfőtől csak indoklással lehet Angliából külföldre utazni

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Hol nyíltan, hol lopakodva gyarmatosítja az oktatást és a kultúrát a Fidesz

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”