szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Görögország változatlanul a világ második legkockázatosabb adós országa Venezuela után, de a legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára még két további euróövezeti tagállam, Portugália és Írország is felkerült az elmúlt negyedévben - áll az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport pénteken ismertetett negyedéves összesítésében.

A CMA DataVision idei harmadik negyedévzáró listáján – amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) szeptember végi árazásai alapján sorolja be az egyes szuverén adósokat – a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött néhány hellyel, a 6. helyen Portugália áll. Írország a cég besorolási módszertana szerint a világ kilencedik legkockázatosabb államadósa.

Ez utóbbi két euróövezeti tagállam még nem szerepelt a CMA által nyáron összeállított előző negyedéves adóskockázati kimutatás felső tízes mezőnyében. A tíz legkockázatosabb szuverén adós között összesen négy EU-tagország van az új listán; a tízedik helyen jelenleg Románia áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Milliárdos téteket tettek a magyar államcsődre

Az előző héthez képest több mint tízszeresére, 5,4 milliárd dollárra ugrott az augusztus 27-i kereskedési héten a magyar államcsőd elleni biztosítási piac forgalma – írja a portfolio.hu a területen mozgó, globálisan a legnagyobbnak számító elszámolóház heti kimutatására hivatkozva.

MTI Gazdaság

Az EKB tüzet oltott, de Írország az IMF-re szorulhat

Az Európai Központi Bank avatkozott közbe az ír állampapírpiacon – írja a Financial Timesra hivatkozva a portfolio.hu, miután történelmi csúcsra ugrott a 10 éves ír államkötvények német feletti hozamfelára, illetve az 5 éves ír csődkockázat elleni biztosítás piaci ára.

MTI Gazdaság

Újra egekben a görög törlesztésbiztosítási díjak

Jelentősen emelkedett a keddi londoni kereskedésben a görög adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási tranzakciók díjszabása (CDS), miután a Moody's hitelminősítő előző este az elsőrendű sávból meredek osztályzatrontással egyenesen a befektetésre már nem ajánlott kategóriába sorolta át a görög államkötvényeket.

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz