szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi vörösiszap-katasztrófa híre szép lassan körbejárta a világot, s az első sajnálat után sokfelé riadalmat keltett a bauxitbányászattal és -feldolgozással foglalkozó körzetekben. A kolontári tragédia hullámai Texasban és Vietnamban is felszínre hozták a környezetszennyezés miatti társadalmi és politikai feszültségeket.

A texasi Point Comfort (micsoda beszédes név) az Alcoa alumíniumipari konglomerátum egyik legnagyobb üzemének ad otthont Houstontól délnyugatra 160 kilométerre, s ennek részeként ott található egy hatalmas vörösiszap-tározó is (a légifelvételen kísértetiesen hasonlít a mieinkre). Az AP beszámolója szerint nemcsak a levegőből hasonlatos a hely a kolontárira, hiszen ipari szempontból a két létesítmény igen közel áll egymáshoz. Bár a helyiek azt mondják, hogy az USA három alumíniumtermelő üzemében (kettő Texasban és egy Louisianában található) valószínűtlen, hogy a magyarországihoz hasonló iszapömlés következzen be, súlyos környezeti veszélyekkel ott is szembe kell nézni.

Vörösiszap-tározó a texasi Point Comfortban. Higany a vízben és porviharok a levegőben
©

A különbség abból adódik, hogy az Egyesült Államokban a vörösiszapot nem nedves állapotban tárolják, hanem kiszárítják, ami így vörös porrá válik, s ezt helyezik el a tárolókban, amelyeket a helyiek ettől függetlenül vörösiszap tavakként emlegetnek. Szeles napokon aztán légáram felkapja a szemcséket, s kisebb vörös porviharokat kavar. Nem csoda, hogy a környéken lakók legfőbb vágya a tiszta levegő és víz – írja az AP helyszíni riportja. A munkahelyek – a potenciális egészségkárosodás ellenére – azonban itt tartják az embereket, még akkor is, ha tudják, hogy a szigorúbb szabályozás bevezetése előtt a Mexikói-öböl vizében súlyosan mérgező anyagokat, például higanytartalmú iszapot helyeztek el, ami a környéken mind a mai napig megakadályozza a halászatot. Az Alcoa a későbbiekben legalább 100 millió dollárt fordított az öböl megtisztítására, de a higanyszennyezés veszélye még mindig nem múlt el teljesen.

A korábbi rettenetesen környezetszennyező termelés a múlté. Belátták, hogy ott nem élhetnek egészségesen emberek, ahol például a gyártulajdonos cég kifizette a környéken élő alkalmazottak autóinak újrafestését, mert a levegőben szálló, maró anyagokat tartalmazó por tönkretette a dukkózást. Ma már a szövetségi szabályozás sokkal szigorúbb, s a vállalatoknak folyamatosan mérniük kell a légszennyezést, ellenőrizniük kell a talajvíz minőségét és másféle szennyezési lehetőségeket is. Mivel a dolgok most sem mennek tökéletesen, a helyi hatóságok kisebb-nagyobb büntetéseket róttak ki az alumíniumipari cégekre – jelentette az AP.

[[ Oldaltörés (2. oldal: A legnagyobb háborús hős is tiltakozik a vietnami bányanyitás ellen) ]]

A világ másik felén, Vietnamban a vörösiszap egészen másfajta problémákat vet fel, s egészen az államközi kapcsolatokig és a politikai döntéshozók felső szintjéig ér el.

Idősebb vietnami állami vezetők és akadémikusok 15 tagú csoportja bejelentette, hogy petíciót küldtek a kommunista párt felsővezetőinek és a kormánynak, hogy zárják be az ország középső részén elterülő fennsík bauxitbányáit – jelentette a DPA hírügynökség. A tiltakozást a magyarországi vörösiszap-katasztrófa híre váltotta ki. A kínai működtetésű bányák 2008-as bővítése ellen már volt tiltakozás, de a rendőrség letartóztatta a hangadókat.

©

A mostani hatoldalas petíció aláírói között például ott találni Vietnam korábbi alelnökét, Nguyen Thi Binh-t is, aki az amerikaiakkal folytatott 1973-as párizsi béketárgyalások főtárgyalója volt. A petíció a bauxitbányák bezárása mellett azt is kéri, hogy újakat se nyissanak, mivel ezek haszna a korábbi felmérések szerint minimális, de jelentős környezeti kockázatot jelent a működésük.

Az állami kiadású Tuoi Tre napilap hétfői kiadásában Le Duong Quang kereskedelmi miniszterhelyettes azt állította, hogy a petíció írói tévednek és a projektek biztonságosak. Quang a Vietnami Állami Szénbányák Ipari Csoport elnöke egy másik funkciójában, s így vezetője annak a cégnek, amelynek partnere a bányákat működtető kínai állami tulajdonban lévő Chalco alumíniumipari vállalat – áll a DP tudósításában.

Le Huy Minh, a Vietnami Állami Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese ugyanakkor azt mondta, hogy a projekt tervezői sohasem konzultáltak az intézettel a Középső Felföldön húzódó szignifikáns geológiai törésvonalakról. A petíció azt feltételezi, hogy a projekt irányítói nem lesznek képesek kézben tartani a melléktermékként létrejövő hatalmas mennyiségben felhalmozódó maró anyagokat tartalmazó vörösiszapot. Felhívták a figyelmet, hogy ennek olyan kimenete is lehet, mint a magyarországi iszapkatasztrófa esetében.

Vo Nguyen Giap tábornok és Nong Duc Manh, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára. Öreg harcos, új célpont
©

Ez petíció nem az első tiltakozás a bányaprojekt ellen. S bár a DPA jelentése szerint a bányák elleni tiltakozásra létrehozott weboldalt működtető ellenzékiek közül többeket megtámadtak, és volt, akit lelőttek az elmúlt egy évben, míg másokat letartóztattak, az ellenállást prominens támogatói miatt nem lehet egyszerűen lesöpörni. A környezetvédők oldalára állt az immár 99 éves Vo Nguyen Giap tábornok, Vietnam legnagyobb nemzeti hőse, a Dien Bien Phu győztes hadvezére, az amerikaiak elleni modern gerillaháború fő stratégája. Giap tavaly januárban már nyílt levélben szólított fel a bányanyitás törlésére. „A bauxitbányászat komoly következményekkel járhat a környezetre, a társadalomra és a védelem biztonságára is” – idézte a Vietnewsonline az idős politikust. Később a vietnámi országgyűlés tagjai is kérdőre vonták a bányák ügyében a miniszterelnököt; Nguyen Tan Dung megígérte, hogy elkészítenek egy környezeti hatásokról szóló beszámolót, de 2009 ősze óta ez nem látott napvilágot. A magyarországi iszapkatasztrófa most újabb lökést adott a tiltakozásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!