szerző:
MTI

Októberben lassult a befektetési alapok növekedése, a vagyon 0,8 százalékkal bővült a szeptemberi 1,1 százalékos és az augusztusi 3,1 százalékos növekedés után - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb havi jelentéséből.

A BAMOSZ honlapján közölt adatok szerint a szövetség tagjai október végén 445 befektetési alapban 3.738 milliárd forintot kezeltek, ezzel a vagyon újabb történelmi rekordra emelkedett. Az elmúlt hónapban összességében 13 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig a bizonytalan tőkepiacok mellett is további 19,7 milliárd forinttal növelték a vagyont. Októberben elmaradt az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás, és lassultak az intézményi befektetések is. A hagyományos lakossági terméknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapok vagyona csökkent, míg a többi alaptípusé emelkedett. A friss tőke döntő hányada az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve a kockázatosabb termékeket, a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották.
   
Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a szövetség közleményében ehhez hozzáteszi, hogy az intézményi befektetők esetében egy új kötvényalap indulása lendített az értékesítésen, a lakosság esetében pedig megjegyzendő, hogy a garantált alapok lejárata és az új alapok jegyzése közti eltérések miatt az októberi nagy visszaváltások ideiglenesek lehetnek. A nyilvános részvényalapokba októberben csaknem ötmilliárd forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így októberben 2,1 százalékkal nőtt a vagyon. A hónapban négy új alap is indult, a 69 részvényalap vagyona október végén 390 milliárd forintot tett ki. Leggyorsabban a hazai tiszta részvény és az észak-amerikai részvénytúlsúlyos alapok vagyona nőtt.
A kötvényalapok vagyona 1,6 százalékkal nőtt, 4,6 milliárd forintos befektetés és 340 millió forintos hozam eredményeként. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 310 milliárd forint volt.
   
Az ingatlanalapok vagyona is gyarapodott, ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 1,3 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 415 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,1 százaléka. A pénzpiaci alapok vagyona októberben - elsősorban a nagymértékű visszaváltások következtében - 1,2 százalékkal csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, bár 2,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1.387 milliárd forintra csökkent. Ismét visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán, miután több alap, köztük egy kiugróan nagy is, októberben lejárt. A vagyon októberben 3,7 százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen több mint 18 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény csak kétmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 422 milliárd forint volt.
   
A kisebb alapkategóriák közül a vegyes - kötvény és részvényt is tartalmazó - alapok vagyona 2,3 százalékkal, 128 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok hetedik hónapja vonzzák az új befektetéseket, októberben 2,7 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a hozamok is növelték a vagyont 200 millió forinttal. A származtatott alapok vagyona a múlt hónapban 5,3 százalékkal, 86 milliárd forintra nőtt. Októberben ezek is több mint négymilliárd forint új tőkét vonzottak, míg a piaci teljesítmények további mintegy 310 millió forinttal növelték a vagyont. A zártkörű értékpapíralapok vagyona 6 százalékkal 569 milliárd forintra bővült, ez az alapok összvagyonának már 15,2 százaléka. Októberben több mint 23 milliárd forint érkezett az alapokba, de jellemzően egy új alapba. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapok teljesítménye pedig további 9,3 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belül októberben tőkekivonás történt a részvényalapokból, míg a pénzpiaci, kötvény és származtatott alapokba friss tőke érkezett.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Az adóváltozások felforgatják a hazai befektetési piacot

A tervezett kormányzati intézkedések miatt 2011-ben csökkenhet a tőzsde, és emelkedhet a háztartási megtakarítások jelentősége. A K&H Alapkezelő értékelése szerint a változó jogszabályi környezetben a lakosság a biztonságosabb befektetéseket fogja keresni.

MTI Gazdaság

Világgazdaság: piaci teljesítmények hizlalták a befektetési alapokat

A keddi Világgazdaság a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentése alapján azt írja: az elmúlt hónapban összesen 13 milliárd forint friss tőke érkezett a befektetési alapokba, szinte kizárólag intézményi befektetőktől - írja

MTI Gazdaság

Napi: főleg pénzügyi befektetők érdeklődnek a földpiac iránt

Miután elérhető közelségbe került a földpiaci nyitás, egyre élénkebb a mozgás és az érdeklődés a magyarországi piacon; függetlenül a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium meghosszabbításáról szóló brüsszeli döntéstől, lehetőségeikhez mérten a szakmai mellett a pénzügyi befektetők is egyre jobb lehetőségeket látnak a vásárlásban - írta a Napi Gazdaság pénteken.

Minden napra jut legalább egy tömeglövöldözés az Egyesült Államokban

Minden napra jut legalább egy tömeglövöldözés az Egyesült Államokban

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Népszava: kórházi aktív ellátásokat, szülészeteket szüntetne meg a kormány

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Elbukta alelnöki posztját a Néppártban a Fidesz

Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Késik a Michael Schumacher életéről szóló film

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Látványos titkokat rejt a Samsung telefonjainak kódja

Trump magánvetítést tartott a Jokerből a Fehér Házban

Trump magánvetítést tartott a Jokerből a Fehér Házban