szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága támogatta, hogy a bizottság önálló indítványként benyújtsa a 2010-es költségvetési törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely szerint 61 milliárd forinttal megemelik az idei büdzsé általános tartalékát. Az ülésen 18 képviselő igennel, 7 nemmel szavazott.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a bizottság előtt szerdán hangsúlyozta: a 61 milliárd forint a távközlési ágazat különadójából decemberben befolyó összeg, amelyet az előre nem látható kiadások finanszírozására használnának fel. 

A bizottsági indítvány szerint az államháztartás központi alrendszerének 2010.évi bevételi főösszege  a 61 milliárd forinttal 12.764,7 milliárd forintra emelkedik, míg a kiadási főösszeg ugyannyival több, 13.629 milliárd forint lesz, így a módosított hiány az eredeti előirányzatnak megfelelő  864,3 milliárd forintot tesz ki.  A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi jelentése szerint  az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - előzetes pénzforgalmi  hiánya 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt az első tíz hónapban. 

Vágó Gábor az LMP álláspontját ismertetve elmondta: ezt az összeget az államadósság csökkentésére kellene fordítani. Veres János (MSZP) kifejtette: akkor tartaná elfogadhatónak az általános tartalék növelését, ha a parlament illetékes bizottsága betekinthetne a tartalék felhasználásba, és még előzőleg megfelelő tájékoztatást kapna a szakminisztériumtól arról, hogy mire használnák fel ezt az összeget.  Az általános tartalék jelenleg körülbelül 60 milliárd forint, így ennek megduplázása esetén foglalkozni kell azzal, hogy milyen ütemben kívánja ezt felhasználni a kormány - hangsúlyozta az ellenzéki képviselő. 

Az NGM helyettes államtitkára az ülésen elmondta: a minisztérium erről tájékoztatást ad, az általános tartalékot például a be nem fizetett nemzetközi tagdíjak kiegyenlítésére, a fizetőképesség fenntartására, valamint a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézmények tartozásainak kiegyenlítésére használják fel. 

A bizottság megvitatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot, amely bizottsági önálló indítványként kerül majd az országgyűlés elé, nem az állami költségvetésen belül tárgyalják. Baross Gyula, az NMHH gazdasági igazgatója az ülésen ismertette: a költségvetés kizárólag az öttagú médiatanács költségeit tartalmazza, így megállapítható, hogy ez a felügyeleti szerv pontosan mennyibe kerül. Hangsúlyozta: a média átalakítása finanszírozási alapon is lehetővé teszi, hogy a közszolgálati média megerősödve, átláthatóan és hatékonyan tudjon működni. Közel 30 milliárd forintos kiadási főösszeget tartalmaz a javaslat - mondta el az ülésen Nyikos László (Jobbik), a bizottság elnöke. A bizottság 18 igen, és 8 nem mellett egyetértett azzal, hogy az országgyűlés elé kerüljön a törvényjavaslat. A számvevőszéki és költségvetési bizottság ülése jelenleg is tart, a képviselők a 2011-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványok megvitatását nemrég kezdték meg. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa

Olyasmi történhet Fehéroroszországban, amire még sohasem volt példa

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Merkely: A második hullám enyhébb lehet, de ehhez az emberek együttműködése, és az influenzaoltás is kell

Lukasenko médiumai szerint Lukasenko győzött a fehéroroszországi elnökválasztáson

Lukasenko médiumai szerint Lukasenko győzött a fehéroroszországi elnökválasztáson