Tetszett a cikk?

Erőszakkal kényszerítené vissza az állami nyugdíjkasszába az embereket a kormány. Ez nemcsak az alkotmányos alapjogokat, hanem az emberi méltóságot is sérti – vélekedett Oszkó Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. A volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott: a nemzetgazdasági miniszter mai kijelentése erődemonstrációnak hat.

Oszkó Péter szerint féktelen a kormány pénzéhsége, egyértelmű cél, hogy a lakossági megtakarítás mindenféleképpen beáramoljon a költségvetésbe, amit már jó előre szinte el is költött a kormány. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány mai bejelentése alkotmányos alapjogokat sért, sőt emberi méltóságot is. A munkavállalóknak a visszalépésről január 31-ig kell dönteniük, ráadásul csak akkor kell nyilatkozni, ha a munkavállaló magánnyugdíjpénztári tag marad.

A kormány 600 milliárdos lyukat csinál előre a magánnyugdíjpénztárak eltemetésével. Ha eltűnik a 2. pillér, akkor 2013-tól egyre növekszik az állam nyugdíjkiadása, ugyanis 25 százalékkal több nyugdíjat kell az államkasszából kifizetni. Ennek nincs meg a fedezete - hangsúlyozta Oszkó Péter, aki szerint a második pillért sem lehet jogszerűen megszüntetni, mert az az adófizetők megtakarítása.

A nyugdíjmentő törvénycsomagra Matolcsy György miniszter szerint azért van szükség, mert 2011-ben az állam által kifizetendő, közel 3 ezer milliárd forint összegű nyugdíj 30 százalékára, 900 milliárdra nincs fedezet a nyugdíjkasszában, ugyanis ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék érkezik be a társadalombiztosítás nyugdíj pillérébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kormány

Matolcsy: megszűnik a második pillér

A jelenlegi 38 százalékos GDP-arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján.

MTI Gazdaság

Matolcsy: január 31-ig kell dönteniük a nyugdíjpénztári tagoknak

A magánnyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint ez nemcsak az alkotmányos alapjogokat, hanem az emberi méltóságot is sérti.

Hírszerző/FH Gazdaság

Matolcsy magához hívta a nyugdíjpénztári vezetőket

A Nemzetgazdasági Minisztériumba várják a magán-nyugdíjpénztárak vezetőit csütörtökön. A tárca egyelőre nem árulja el, mit akar közölni velük, az Index szerint nagy horderejű bejelentések is lehetnek. A hírportál szerint a kormány amennyire csak lehet, bizonytalan helyzetet akar teremteni a pénztárak körül, hogy elmenjen az emberek kedve az egésztől.

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás