szerző:
MTI

A német SAP üzleti szoftverfejlesztő konszernnek 1,3 milliárd dollár, csaknem egymilliárd euró kártérítést kell fizetnie az amerikai Oracle szoftverfejlesztőnek szerzői jogok megsértése miatt egy oaklandi esküdtbíróság ítélete szerint. A SAP vizsgálja a fellebbezés lehetőségét az ítélet ellen.

A TomorrowNow szoftverkarbantartó vállalat alkalmazottai szoftverfrissítéseket töltöttek le jogosulatlanul az Oracle-től azt követően is, hogy a vállalat az SAP tulajdonába került. Az Oracle kezdetben ezt ipari kémkedésnek tekintette, később azonban már csak adatlopásnak. A SAP 40 millió dolláros kártérítést ajánlott fel, az Oracle azonban hosszas huzavona után 1,7 milliárd dollárra emelte a tétet. A Bloomberg hírügynökség szerint ez a valaha kiszabott legmagasabb kártérítési összeg szerzői jogok megsértése miatt.

„Természetesen csalódottak vagyunk az ítélet miatt, és minden lehetőséget mérlegelni fogunk” – közölte a SAP. Az egyik ilyen lehetőség a fellebbezés lenne. A SAP azonban abban reménykedik, hogy az ügyet sikerülhet több éves jogi huzavona nélkül is rendezni. Az Oracle az SAP minden korábbi kiegyezésre tett kísérletét elhárította. A SAP számára egymilliárd euró nagy összeg, megfelel a harmadik negyedévi nyereség duplájának.

Az esküdtszék a kár megállapításához a TomorrowNow által letöltött szoftver értékét vette alapul, de a megállapított 1,3 milliárd dolláros összeg elmarad az Oracle által követelt 1,7 milliárdtól. A tárgyalás alatt még négymilliárd dolláros összegekről is szó esett. Az SAP érvelése szerint a kár megállapításához csak az ügyfelek átpártolása miatt az Oracle-et ért veszteséget lehetne alapul venni. A német konszern 160 millió eurót különített el a kár rendezésére.

A TomorrowNow üzleti modellje olcsó vállalati szoftver-karbantartási szolgáltatások nyújtása volt. Az Oracle sorban egymás után felvásárolta azokat a szoftverfejlesztőket, amelyek szoftvereit a TomorrowNow tartotta karban. Az SAP viszont a TomorrowNow vállalatot vásárolta fel annak érdekében, hogy ügyfeleket hódítson el az Oracle-től. A német szoftverfejlesztő szerint azonban az akció csak mérsékelt sikert hozott, a TomorrowNow 358 ügyfeléből csak 86 állt át SAP-szoftverekre.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gazdaság

Közös céget alapít az SAP, a Nokia és a G&D

Az SAP AG, a Nokia, és a Giesecke & Devrient GmbH (G&D) bejelentette, hogy „Original1” néven közös cég megalapítását tervezik. A cég egyedi termékazonosítást és hamisítás elleni szolgáltatásokat fog kínálni globálisan.

hvg.hu Tech

SAP mobilra

Az integrált vállalatirányítási rendszerek gyártója 5,8 milliárd dollárért megvásárolja a világ negyedik legnagyobb adatbázis-szoftver cégét, a Sybase-t. A cél, hogy okostelefonról is elérhető legyen az SAP szoftvere - áll a BBC hírében

MTI Itthon

Vahl cégének kartellügyére figyelmeztet a Transparency

A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a miniszterelnöknek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

MTI Gazdaság

GVH: 3 informatikai kartelldöntés már jogerős

Jogerőssé vált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. évi szeptemberi döntése a Paksi Atomerőmű Rt. első közbeszerzési eljárásáról, s ezzel a hivatal által a feltárt informatikai kartellekből már három jogerős.

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

A magyar munkásnak a pofája nagy, vagy a bére kicsi? Beszédes ábra az európai órabérekről

A magyar munkásnak a pofája nagy, vagy a bére kicsi? Beszédes ábra az európai órabérekről

Evakuálják a lakosságot, leállítják a forgalmat a Budafokon talált óriásbombák miatt

Evakuálják a lakosságot, leállítják a forgalmat a Budafokon talált óriásbombák miatt

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán

Átment a zebrán egy zebra Nyitrán