szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napokon belül elkészül az a kormányrendelet-tervezet, amely a kártyával igénybe vehető szolgáltatások TEÁOR-számát sorolja fel. A szándék az, hogy bővüljön a szolgáltatások köre, hiszen a kártyától 30-34 százalékos keresletemelkedést vár már az első évben a belföldi turizmusban a kormány - írja a Népszabadság a Széchenyi-pihenőkártyákról. A szálláshelyi áfacsökkentésre azonban nem kerül sor.

A lap Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára szavait idézi, mely szerint a Széchenyi-pihenőkártyát 2012-re ígérte, de már a 2011-es főszezonra be akarja vezetni a kabinet. Az érvényes, vagyis a kártya bevezetéséig megvásárolt üdülési csekkek folyamatosan futnak ki a rendszerből. Az ezeket felváltó Széchenyi-pihenőkártyáról annyit már biztosan lehet tudni, hogy 16 százalék adó terheli majd évi 300 ezer forintos keretig – ellentétben az üdülési csekkel, amin összességében 25 százalék az adó- és járulékteher.

A cikk szerint a csekkek után a szolgáltatóktól most hatszázalékos jutalékot vonnak le, míg a pihenőkártyát csak 1,5 százalékos kezelési költség terheli majd. A szállásadók, illetve a Magyar Szállodaszövetség által régóta szorgalmazott szálláshelyi áfacsökkentésre viszont nincs lehetőség – tudta meg a Népszabadság, így a 18 százalékos kulcs nem lesz alacsonyabb.

A HVG már július végén, a Kártyaparti című cikkében (2010/30) azt írta: "százmilliárd forintos kártyabiznisszel vigasztalódhat a különadóval sújtott bankszféra, pontosabban valamelyik jelentős lobbierővel bíró pénzintézet. Nagyjából ekkora forgalommal kecsegtet ugyanis az üdülési csekket várhatóan már a jövő évtől felváltó, a főként a hazai fürdőkben, panziókban és szállodákban különféle szolgáltatásokra jogosító, úgynevezett Széchenyi rekreációs kártya".

A zsíros haszonnal járó üzletet a HVG akkori információi szerint legvalószínűbben a szociáliskártya-üzletet is megkaparintani kívánó OTP Bank viheti el. A turisztikai szakmában – már csak az új plasztik fantázianevéből kiindulva is – esélyes indulóként emlegették még a jobboldali médiabirodalmat kiépítő Töröcskei István Helikonról Széchenyire átkeresztelt bankját és a kisvállalkozók Széchenyi-hitelkártyája fölött őrködő Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségeit is.

A HVG információi szerint "a gyógyfürdő- és szállodalobbi már májusban elkápráztatta az új plasztikkártya ötletével a 2001-ben a Széchenyi-terv keretében a hazai fürdőfejlesztések első hullámát elindító Matolcsy Györgyöt. A második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere egy bizottsági ülésen rögvest „Európa szanatóriumaként” vizionálta Magyarországot 2015-re, majd az általa jegyzett salátatörvényben foganatosította abbéli szándékát, hogy az alapítvány nagyjából 50 milliárd forintos forgalma mellett közvetetten az egykori szakszervezeti üdülővagyon ismét állami kézbe, a béren kívüli juttatásból eredő haszon pedig a kormány hatókörébe kerüljön" – írta a lap július végén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Szabadalmat sértett a Lidl Spanyolországban

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra