szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Keresetet nyújtott be a Qantas ausztrál légitársaság a kis híján repülőgép-katasztrófához vezető, meghibásodott hajtóművet gyártó Rolls-Royce cég ellen, de továbbra is nyitott a peren kívüli megegyezésre.

Keresetet nyújtott be a Qantas ausztrál légitársaság a kis híján repülőgép-katasztrófához vezető, meghibásodott hajtóművet gyártó Rolls-Royce cég ellen, de továbbra is nyitott a peren kívüli megegyezésre. A légitársaság közölte csütörtökön, hogy azért nyújtotta be a keresetet az ausztrál szövetségi bíróságon, hogy lehetővé tegye a jogi eljárás megindítását, amennyiben peren kívül nem sikerül megegyezni a Rolls-Royce-szal a kártérítés összegében. 

A Qantas szerint a keresetben nincsenek számszerűsített összegek, mivel még folyik a baleset következtében keletkezett károk felmérése, amelyek az A380-as utasszállító repülőgépek üzemeltetésének felfüggesztéséből, illetve a gépek kiszolgálását szolgáló intézkedésekből adódnak. Egyes becslések szerint a Qantas közel 60 millió dolláros bevételkiesést könyvelt el emiatt. A Qantas egyik ilyen típusú gépe motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre november elején a szingapúri repülőtéren, mert olajtűz következtében a levegőben levált a hajtómű egy darabja. A majdnem katasztrófával végződő kényszerleszállás után a társaság mind a hat A380-asának megtiltották a repülést. A Qantas háromhetes szünet után, a múlt szombaton ismét forgalomba állított két Airbus 380-ast. 

Az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB) csütörtöki közleménye szerint a balesetet egy olajcső illesztési problémái okozták. Olajszivárgás keletkezett a hajtómű olyan részében, ahol rendkívül forró gázok vannak: az elégett üzemanyag és a levegő elegye. Ha az olaj érintkezésben lép velük, akkor lángra lobban. Az ATSB szerint lehetséges, hogy gyártási hibáról van szó, az összes Trent 900-as hajtóműben meg kell vizsgálni a problémás területet, és ki kell vonni a forgalomból azokat, amelyekben ilyesfajta olajszivárgást észlelnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb Qantas-repülőgép fordult vissza

Motorhiba miatt a felszállás után rövid idővel kénytelen volt visszafordulni és leszállni a szingapúri reptéren a Qantas ausztrál légitársaság Boeing 747-es gépe pénteken.

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők