szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos az előterjesztők nevében expozéjában azt mondta: az Országgyűlés előtt fekvő politikai nyilatkozat mindenki számára világossá kívánja tenni, hogy a parlament miként biztosítaná a magán-nyugdíjpénztári tagok védelmét.

A fideszes politikus a rajta kívül Orbán Viktor és Lázár János által jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló nyilatkozat tervezetét ismertetve hétfőn este a parlamentben kijelentette: a pártok korábbi nyilatkozatai alapján a javaslatot akár egyhangúlag is elfogadhatná az Országgyűlés.

Emlékeztetett, a nyilatkozat kimondaná: garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak; valamint garantálni kell az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát; az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását; az átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha jövő év január végéig átléptek és hozamukat kivették. Ezenkívül az előterjesztés kimondja, hogy meg kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.

Ki ne támogatná ezeket a célokat? - tette fel a kérdést Kósa Lajos, hozzáfűzve, tudja, hogy az ellenzék részéről a politikai ellenállás igénye olykor felülírja a rációt.

Beszélt arról is: tévesnek bizonyult az a korabeli elképzelés, hogy a magánnyugdíjpénztárak magasabb ellátást biztosítanak majd az állami nyugdíjrendszernél. A nyugdíjrendszer átalakítása melletti érvként említette azt is, hogy az elmúlt nyolc évben több mint kétszeresére nőtt az államadósság mértéke, aminek egyik oka a magán-nyugdíjpénztári rendszer létrehozása volt.

"Most, amikor felszámoljuk ezt a magán-nyugdíjpénztári rendszert nem az emberek befizetéseit szeretnénk elvenni (...) hanem ugyanazokat a jogokat szeretnénk garantálni nekik, amit egyébként a magánnyugdíjpénztárakban is élveztek volna" - összegzett. Hozzátette: a javaslat azokat a garanciákat rögzíti, amelyeket az ellenzék is követelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén