szerző:
MTI

Teljes körű átépítés és bővítés után négycsillagos szálloda nyílt december elején Paks legimpozánsabb műemléképületében. A mai Erzsébet Nagy Szálloda először kaszinóként és fogadóként működött, később a Paksi Képtárnak adott otthont.

Az Erzsébet szállóként ismert klasszicista stílusú épületet, amely Paks északi, régi városrészében áll, 1816-17-ben középbirtokosok építették. Eredetileg fogadóként és úri kaszinóként használták. Később működött benne kocsmától a rövidáru boltig minden, 1992-ben az első bluesfesztivált is itt tartották. Volt magántulajdonban, tanácsiban, majd önkormányzatiban - mondta az épületről Hajdú János. Paks polgármestere hozzátette, hogy az épület hányattatott sorsa az államosítás után kezdődött. Az 1971-79-es helyreállítás után az emeletén ifjúsági házat, földszintjén étteremet alakítottak ki, utána itt jött létre és működött 2005-ig a kortárs művészek alkotásait bemutató Paksi Képtár, amelyet a Munkácsy-díjas Halász Károly alapított.

Megfelelő funkciót hosszú időn keresztül nem találtak az épületnek annak ellenére, hogy az önkormányzat még ötletbörzét is hirdetett, hogy hasznosítsa. Ezek után született meg a döntés arról, hogy a Paksi Ipari Parkban lévő üzletrészért cserébe az atomerőmű tulajdonába kerül. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az öt évvel ezelőtti döntés helyes volt - fogalmazott a polgármester. Elmondta, hogy a város mentesült egy tehertől, és gazdagodott egy emblematikus épülettel, hiszen az atomerőmű a szállót és környezetét is mintaszerűen újította fel.

Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese rámutatott, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. alapvetően nem szállodaépítéssel, hanem áramtermeléssel foglalkozik, mégis fontosnak tartották, hogy létrehozzanak egy olyan helyszínt, ahol üzleti partnereiket fogadhatják. Azon túl, hogy az üzemidő hosszabbítás és a tervezett bővítés miatt egyre bővülő üzleti kapcsolataik méltó színtere lesz az épületegyüttes, annak is fontos eszköze, hogy megismertessék vendégeikkel Paksot. Mint kiemelte, az atomerőmű korábban máshol szállásolta el vendégeit, de szerinte fontos, hogy ne csak arról legyen ismert a város, hogy itt négy blokk üzemel, hanem azt is tudják, hogy "jó a halászlé, szép látvány tárul a vendégek szeme elé a kilátóról". 

A vállalat által kialakított kiemelkedő színvonalú épületegyüttes konferenciák, szakmai képzések és egyéb hivatalos programok megrendezésére egyaránt alkalmas, de kapui nyitva állnak; az éttermet, kávéházat, wellness részleget bárki igénybe veheti, csakúgy mint a négycsillagos szállodát - mutatott rá Süli János. Az új reprezentatív épületegyüttes regionális társadalmi és szakmai rendezvények helyszíne is lehet, ezzel járulva hozzá Paks város kulturális fejlődéséhez és turisztikai vonzerejének növekedéséhez.

Az Erzsébet Nagy Szálloda nyugati szárnyában, az emeleten elnöki lakosztályt és négy elegáns szobát alakítottak ki. Ezeket is és az ugyanitt kialakított konferenciatermeket, híres paksi családokról neveztek el. A földszinten két újabb konferenciaterem és egy több helyiségből álló étterem kapott helyet, alatta pedig borpince, valamint mélygarázs. Az új szárnyban 18 szoba és a wellness részleg nyert elhelyezést. Utóbbiban úszómedence, szauna, törökfürdő, masszázs és konditerem van, a szomszédjában pedig egy különleges kínálattal rendelkező kávézó nyílt.  

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Mit ígér a Fidesz az oroszoknak?

Kemény diónak bizonyulhat a Fidesz számára a függőben lévő magyar-orosz gazdasági kérdések megoldása, ráadásul az egyre szorosabb moszkvai kapcsolatok akár más külpolitikai célokkal is konfliktusokat generálhatnak – vélik egyes elemzők, akik szerint mára lassan megkopott az a korábbi Fidesz-üzenet is, amely szerint új alapokra helyezik a két ország viszonyát.

MTI Itthon

Falinaptár a paksi vészhelyzetekről

Lakossági tájékoztató naptárt jelentetett meg a paksi atomerőmű több mint kilencvenezer példányban. A 2011-es falinaptár a nukleáris létesítmény 30 kilométeres körzetében minden háztartásba eljuttatja a veszélyhelyzetekben fontos tudnivalókat.

MTI/Világgazdaság Világ

Sürgős: atomtemetőket keres az EU

Biztonságos és végleges megoldást keres az Európai Bizottság az unióban évente keletkező hétezer köbméter radioaktív hulladék és kiégett fűtőelem tárolására. Az új szabályozással kapcsolatos munka oroszlánrésze Magyarország uniós elnöksége idejére esik - számol be a Világgazdaság.

MTI Gazdaság

Személycserék várhatók a paksi atomerőműben

Rendkívüli közgyűlést tartanak szeptember 13-án a paksi atomerőműben, az ülés napirendjén személyi kérdések − többek között a vezérigazgató visszahívása − szerepelnek a meghívó szerint.

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Deutsch Tamás rávilágított a lényegre: az MTVA nem a Való Világ-villa

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Dodonai válasszal kerülte meg Pintér Sándor a kérdést, hogy ő irányítja-e a köztévé őreit

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.